Lideri militari iugoslavi, acuzați de genocid și achitați de Haga. SUA și Israel au "influențat" deciziile
Foști lideri militari, precum Jovica Stanisic, Momcilo Perisic, Ante Gotovina și Mladen Markac, acuzați de crime de război, au fost achitați de Curtea de Justiție a Națiunilor Unite în ultimele opt luni. Deciziile au fost calificate drept strigătoare la cer de critici. Curtea de la Haga creează un precedent periculos, spun ei, ce le permite foștilor comandanți militari să scape de penitența meritată pentru încălcarea drepturilor omului.
[caption id="attachment_342295" align="alignleft" width="310"] Ratko Mladic, fost comandant al Republicii Sprska în timpul războiului din Bosnia, acuzat de genocid și crime împotriva umanității[/caption]Responsabil pentru deciziile controversate este considerat a fi judecătorul Theodor Meron, șeful de 83 de ani al completului tribunalului Națiunilor Unite. Supraviețuitor al Holocaustului, Meron este cel care a deliberat apelurile ce au dus la răsturnarea de situație în cazul a doi generali croați și a unuia sârb, acuzați de crime de război, scrie The Atlantic. După decizia lui Meron, alți judecători ai tribunalului au achitat doi lideri ai poliției secrete din Serbia, Stanisic și Franko Simatovic.
Hotărârea Curții în ceea cei privește pe cei doi sârbi arată că aceștia au plătit și supravegheat unități paramilitare de luptă care, timp de patru ani, au comis crime de război în Bosnia și Croația, conform New York Times. Cu toate acestea, judecătorii spun că pentru o condamnare era nevoie de dovezi care să ateste că liderii militari și-au direcționat în mod clar și specific unitățile spre comiterea acelor crime, greșeală pe care, spun experții, niciun comandant militar nu ar face-o.
Șefului de complet i se reproșează că i-a influențat prin acțiunile sale pe ceilalți judecători, creându-se un precedent potrivit căruia, ipotetic, este aproape imposibil să condamni alți foști militari de încălcarea drepturilor omului. Apărătorii lui Meron răspund că acesta nu a exercitat niciun fel de presiune și este atacat pentru o decizie luată de majoritatea judecătorilor.
La originea acestui scandal se află Israelul și SUA, spun unii, care i-au influențat pe judecătorii Curții de la Haga. Oficiali ai CIA și ai forțelor militare americane au trimis scrisori de susținere pentru unii dintre inculpați, arătându-și aprecierea pentru buna colaborare întreținută de aceștia cu SUA, după terminarea conflictelor.
Judecătorul Meron este recunoscut pentru conservatorismul său, iar detractorii opinează că acesta încearcă, prin orice mijloace, să-și lase amprenta asupra sistemului internațional de Justiție și asupra unei legi ce va fi interpretată de generații ce vor urma.
Deciziile de achitare luate de Curtea Internațională de Justiție în ultimele luni:
* 30 mai 2013 - fostele ajutoare ale lui Slobodan Milosevic, Jovica Stanisic și Franko Simatovic. Cu 2 la 1, Curtea decide că cei doi au plătit unități de luptă speciale în timpul războaielor din Croația și Bosnia (1991 și 1995), dar nu sunt responsabili de acțiunile acelor unități;
[caption id="attachment_342287" align="alignleft" width="400"] Foto: Jovica Stanisic și Franko Simatovic[/caption]* 28 februarie 2013 - fostul conducător al armatei iugoslave, Momcilo Perisic, acuzat de atrocități în Bosnia și Croația, este absolvit de cei 27 de ani de închisoare, la care fusese condamnat;
* 16 noiembrie 2012 - doi generali croați care au ajutat la stoparea conflictului ce implica Serbia, Bosnia și Croația, Ante Gotovina și Mladen Markac au fost achitați, deși acțiunile lor au dus la moartea a sute de mii de oameni, alți 150.000 fiind alungați de pe pământurile natale.
[caption id="attachment_342291" align="alignleft" width="400"] Foto: Ante Gotovina și Malden Markac[/caption]Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News