Data publicării:
Lider PSD în PE, după discursul lui Juncker: Summitul, oportun la București
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a aflat azi în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a ținut tradiționalul discurs privind Starea Uniunii Europene, în care a expus viziunea sa cu privire la viitorul proiectului european. Claudia Țapardel, membru în Comisiile pentru Afaceri Constituționale și pentru Transporturi, comentează declarațiile liderului european și explică implicațiile acestora asupra României.
Discurs necesar în urma crizelor din UE
”Discursul de astăzi al Președintelui Juncker este binevenit și conturează cu pragmatism un viitor al Uniunii Europene bazat nu doar pe cooperare economică, ci și pe unitate și solidaritate. Această abordare este cu atât mai necesară cu cât Uninea Europeană s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de crize care uneori au ridicat semne puternice de întrebare cu privire la reziliența sa. În calitate de membru în Comisia pentru Afaceri Constituționale, apreciez faptul că Președintele Juncker a ales azi un ton pragmatic și conciliant, mai ales în urma tensiunilor care au rezultat în urma votului pentru Brexit sau a publicării de către Comisie a Carte Albei cu cele cinci scenarii ale viitorului UE. Europa are acum nevoie mai mult ca oricând de o abordare pozitivă, care se concentrează pe aspecte sociale și care nu permite împărțirea statelor membre între câștigătoare și perdante ale procesului de globalizare și integrare.” a afirmat Claudia Țapardel.
Europarlamentara PSD a adăugat că ”În calitate de reprezentant al României în PE, consider că afirmația Președintelui Comisiei Europene că țara noastră trebuie să facă parte din spațiul Schengen este una de normalitate. Totodată, aceasta demonstrează încă o dată că țara noastră îndeplinește toate criteriile pentru aderare și nu mai există nicio rezervă din partea instituțiilor și statelor europene”.
[citeste si]
”M-am simțit extrem de onorată de faptul că Președintelui Juncker a făcut trimitere în discursul său către Anul European al Patrimoniului Cultural, o inițiativă în care m-am implicat alături de zeci de organizații din sectorul turismului și care are ca scop celebrarea culturii europene cu ajutorul Comisiei Europene. Sunt în asentimentul acestuia în ceea ce privește importanța consolidării identității europene, ca reper pentru obiectivele de dezvoltare a Uniunii Europene, și voi fi direct implicată în realizarea unui Plan de Acțiuni pentru 2018, din care vor face parte inclusiv și elemente de patrimoniu din România. Cred, de asemenea, că Anul European va fi și o ocazie unică de celebrare a turismului, un sector care merită mai mult sprijin din partea instituțiilor de la Bruxelles, mai ales că acesta a continuat să crească chiar și pe timp de criză.”
Summitul, mai oportun la București
Jean-Claude Juncker a anunțat că a cerut deja Consiliul UE organizarea unui summit european extraordinar în România, pe 30 martie 2019, la doar o zi distanță după ce Marea Britanie va trebui să părăsească Uniunea Europeană. ”Pentru România, țară care va fi la cârma Președinției UE la finalul negocierilor cu Marea Britanie, organizarea unui summit extraordinar este nu doar o responsabilitate uriașă, ci și o oportunitate de a consolida eforturile diplomației noastre. Spre deosebire de Președintele CE însă, consider că acest summit ar fi mai oportun la București, capitala țării noastre, decât în orașul de origine al unuia dintre candidații la alegerile prezidențiale care se vor desfășura la finalul aceluiași an.”, conchide Claudia Țapardel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News