Lider al opoziției din Georgia, bătut până și-a pierdut cunoștința și arestat
Situația politică din Georgia a intrat într-o nouă fază de tensiune, marcată de proteste violente, arestări și acuzații de represiune din partea autorităților.
În capitala Tbilisi, manifestațiile care au atras zeci de mii de oameni au fost întâmpinate cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, iar un lider al opoziției a fost reținut după ce ar fi fost bătut până la pierderea cunoștinței de forțele de ordine, potrivit partidului său.
Protestele au început joia trecută, după ce guvernul a anunțat amânarea planurilor de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, o decizie care a stârnit furie într-o țară deja divizată politic. Principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită (MNU), a denunțat această decizie ca fiind o dovadă a orientării pro-ruse a guvernului condus de partidul Visul Georgian.
„Guvernul a lansat o campanie de teroare și represiune totală împotriva opozanților,” a declarat MNU, acuzând autoritățile de raiduri asupra sediilor partidelor de opoziție și de confiscarea telefoanelor și laptopurilor.
Miercuri, tensiunile au escaladat când poliția a percheziționat sediile partidului Droa și l-a reținut pe liderul Nika Gvamaria, aliat al Mișcării Naționale Unite. Imaginile difuzate de televiziunea independentă Pirveli arată cum Gvamaria a fost bruscat și reținut de ofițeri mascați.
Potrivit activistului Tata Khundadze, poliția a confiscat din birourile opoziției diverse obiecte, inclusiv artificii și spray-uri cu vopsea, pe care le-au descris ca fiind instrumente utilizate în timpul protestelor.
Până în prezent, Ministerul de Interne a confirmat că aproape 300 de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor, iar 143 de polițiști au fost răniți.
Reacția manifestanților
Manifestațiile, desfășurate în apropierea Parlamentului din Tbilisi, au devenit un simbol al nemulțumirii față de guvern. Participanții au scandat lozinci în favoarea Uniunii Europene și împotriva Rusiei, agitând steaguri georgiene și europene.
Ciocnirile dintre manifestanți și poliție au escaladat marți seara, când forțele de ordine au utilizat tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, în timp ce protestatarii au ripostat cu artificii. Potrivit Ministerului Sănătății, 11 protestatari, trei jurnaliști și un polițist au fost spitalizați în urma acestor incidente.
Comisarul georgian pentru drepturile omului, Levan Ioseliani, a condamnat utilizarea excesivă a forței de către poliție, calificând-o drept „un act de tortură”. El a raportat că mulți dintre protestatarii reținuți prezintă răni grave la cap sau ochi, un semnal al brutalității cu care au fost dispersate manifestațiile.
Decizia de a amâna aderarea la UE a fost percepută ca o îndepărtare de valorile europene și o apropiere de Rusia, un subiect sensibil într-o țară traumatizată de războiul cu Rusia din 2008. Aproximativ 20% din teritoriul Georgiei este încă controlat de facto de Moscova, iar relațiile tensionate cu Rusia continuă să domine scena politică.
Premierul Irakli Kobakhidze a adoptat o poziție dură, acuzând opoziția și organizațiile neguvernamentale de incitare la violență și destabilizare. „Nimeni nu va scăpa de responsabilitate,” a avertizat el, adăugând că demonstrațiile sunt rezultatul unei manipulări orchestrate din străinătate, deși nu a oferit dovezi în acest sens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News