Urmărește emisiunea live
Lichid, solid, gazos şi... încă ceva. Cercetătorii au descoperit o a patra stare a materiei în lumea cuantică
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Cercetătorii din SUA şi China au descoperit o a patra stare a materiei şi, conform acestora, ne poate spune mai multe despre mecanismele Universului. Totul, însă, la o scară super-cuantică. 

Numită starea lichidă chiral-bose, aceasta este de fapt un sistem care previne particulele să interacţioneze între ele aşa cum suntem noi obişnuiţi. 

"Este ca un joc al scaunelor muzicale, destinat să frustreze electronii", a declarat Tigran Sedrakyan, fizician specializat pe materie condensată. "În loc să avem fiecare electron desemnat pentru fiecare scaun, aceştia sunt împrăştiaţi şi fiecare trebuie să îşi găsească propriul scaun. Şi sunt atât de multe posibilităţi", a mai spus el. 

Cercetătorii au construit un dispozitiv semiconductor cu două straturi: cel de deasupra este bogat în electroni, iar cel de dedesub are extrem de multe găuri pentru ca electronii să treacă prin ele. Doar că nu sunt suficiente găuri pentru toţi electronii, scrie Science Alert

Deşi acest tip de sistem este greu de observat, echipa a folosit un câmp magnetic extrem de puternic pentru a măsura modul în care se mişcă electronii, scoţând la iveală primele dovezi ale stării lichide chiral-bose. 

"La marginea dublului strat semiconductor, electronii şi găurile se mişcă cu aceeaşi viteză. Asta duce la un tip de transport asemănător cu spirala, dar care poate fi modulat suplimentar cu ajutorul unor câmpuri magnetice exterioare, pe măsură ce electronii şi găurile sunt separate gradual", a declarat Lingjie Du, fizician de la Universitatea Nanjing, din China. 

Ce este interesant la a patra stare a materiei

Electronii, spun cercetătorii, îngheaţă într-un model predictibil şi au o direcţie de rotire fixă la zero absolut. De asemenea, nicio altă particulă sau câmp magnetic nu poate interfera cu ei în aceste condiţii. 

Ba mai mult, dacă o particulă din exterior afectează un electron, atunci toţi electronii din sistem pot fi afectaţi. E similar efectului pe care bila albă de la biliard o are atunci când loveşte două sau mai multe alte bile, iar acestea merg apoi în aceeaşi direcţie. 

"Stări ale materiei pot fi descoperite în lumea cuantică şi e clar că sunt mult mai nebune decât cele trei clasice pe care le avem noi în viaţa noastră de zi cu zi", a mai spus Sedrakyan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel