Data publicării:

Liceele rușinii: Rată de promovabilitate zero la Bacalaureat, chiar și după contestații

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Dids - Pexels
Foto: Dids - Pexels

42 de licee din România nu au nici un candidat care a promovat examenul de Bacalaureat.

Conform statisticii, din totalul de aproape 1.400 de licee, în 74 de unităţi au promovat Bacalaureatul toţi copiii.

La polul opus sunt 42 de licee cu rata de promovare zero şi 11 licee care au fiecare câte un candidat promovat. În liceele cu rezultate proaste vor fi făcute analize şi modificări a anunţat Cîmpeanu.

„Avem probleme foarte grave la nivelul acestor licee, nu poate fi doar vina elevilor... procesul de predare-învaţare trebuie să fie îmbunătăţit”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Probleme sunt şi în ceea ce priveşte modul în care au fost corectate lucrările candidaţilor. 120 de lucrări vor fi analizate deoarece diferenţa între nota iniţială şi cea după contestaţie este de câteva puncte.

„Vom analiza punctual lucrare cu lucrare, pentru a determina care au fost cauzele pentru aceste diferenţe mari”, a spus Sorin Cîmpeanu. Sunt patru cazuri în care diferenţa între note este între cinci şi şase puncte.

La cele patru este vorba despre erori de transcriere, a mai spus Cîmpeanu. Totuşi, în celelalte situaţii sunt şi erori de interpretare sau nu există explicaţii, a precizat ministrul.

„Avem erori materiale de transcriere în şi din borderou, erori de interpretare şi diferenţe pentru care nu găsesc explicaţii”, a explicat ministrul Educaţiei, potrivit Mediafax.

Rata de promovare la Bacalaureat a crescut cu 1,9% după contestaţii. Cîmpeanu: Avem multe lucruri de îmbunătăţit în procesul de evaluare

Rata de promovare la Bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor, este de 75,2%, cu 1,9% mai mult decât rezultatele înregistrate înainte de contestaţii, a anunţat vineri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"Urmare a acestor contestaţii în continuare au fost schimbate foarte multe note. Este vorba de 30.377 de note care au fost mărite în urma contestaţiilor şi 15.986 de note care au fost micşorate în urma contestaţiilor. 2.752 de note nu au fost modificate. Luând în calcul toate aceste aspecte, rata de promovare la examenul de Bacalaureat, sesiunea iulie 2022, este de 75,2%, cu 1,9% mai mult decât rezultatele înregistrate înainte de contestaţii. Această diferenţă între 1,5 şi 2% se păstrează în fiecare dintre anii din urmă - creştere a ratei de promovare în urma contestaţiilor. Este clar că avem foarte multe lucruri de îmbunătăţit în procesul de evaluare", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că din promoţia curentă au promovat 80% din candidaţi, iar din cele anterioare - 31,2%. 
"Dacă ne raportăm la promoţia curentă avem 80% candidaţi promovaţi. Anul trecut am avut 75,7% promovare la nivelul promoţiei curente de anul trecut. Pentru promoţiile anterioare 31,2% anul acesta faţă de 30,2% anul trecut. Practic avem 108.000 candidaţi din promoţia curentă plus 13.000 din promoţiile anterioare înscrişi şi din aceştia au promovat 86.804 din promoţia curentă şi 4.174 din promoţiile anterioare. Totalul este peste 90.000. Peste 90.000 este un lucru îmbucurător - absolvenţi de liceu cu diplomă de Bacalaureat", a spus Cîmpeanu.

Rezultatele finale la Bacalaureat 2022, după contestații, vor fi publicate vineri, 1 iulie, pe bacalaureat.edu.ro.  Primele rezultate la Bacalaureat au fost anunțate pe 27 iunie, zi în care au fost depuse și contestațiile. Anul acesta, 49.091 de contestații au fost depuse de candidații de la Bac 2022, cu 6.889 mai puține decât anul trecut.

După afișarea primelor rezultate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că peste 89.000 de candidați au promovat examenul de Bacalaureat 2022. Rata de promovare - de 73,3% - a fost cea mai ridicată din ultimii 10 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel