Libia: Mareşalul Haftar a exclus o încetare a focului într-o discuţie cu preşedintele Emmanuel Macron
Mareşalul Khalifa Haftar, liderul autoproclamatei Armate naţionale libiene (ANL) a exclus orice încetare a focului într-o discuţie miercuri, la Paris, cu preşedintele Emmanuel Macron, transmite Reuters.
Haftar a afirmat că doreşte să elibereze capitala de miliţiile care au 'infestat' guvernul susţinut de ONU, potrivit informaţiilor furnizate de un oficial din cadrul preşedinţiei franceze. Acutizarea conflictului din Libia, ţară cuprinsă de anarhie după înlăturarea lui Muammar Gaddafi în 2011, s-a produs la începutul lunii aprilie, când trupele mareşalului Haftar au început să avanseze spre capitala Tripoli, scrie Agerpres.
În prezent, forţele ANL sunt blocate în suburbiile din sudul capitalei de luptătorii loiali guvernului premierului Fayez al-Sarraj (GNA). Preşedintele Macron şi alţi oficiali francezi au exprimat în mod repetat în ultimele săptămâni sprijinul pentru GNA şi au cerut o încetare necondiţionată a focului. Dar unele state europene, inclusiv Franţa, l-au sprijinit şi pe Haftar, pentru rolul acestuia în combaterea militanţilor islamişti din Libia. 'Neîncrederea pe care o vedem între actorii libieni este astăzi mai mare ca niciodată', a declarat sursa citată de Reuters, la încheiere întâlnirii dintre Macron şi Haftar.
'Când a fost adusă în discuţie chestiunea încetării focului, reacţia lui Haftar a fost să întrebe: 'cu cine să negociez astăzi pentru o încetare a focului?' 'El (Haftar) consideră că GNA este complet infiltrat de miliţii şi nu este treaba lui să negocieze cu reprezentanţi ai acestor miliţii'. Conform sursei citate de Reuters, preşedintele Macron i-a cerut lui Haftar să anunţe o măsură publică în direcţia unei încetări a focului.
Haftar a răspuns că este necesar un dialog politic inclusiv, la care este dispus dacă ar exista condiţiile pentru încetarea focului. Nu a precizat însă când ar putea fi pregătit să participe la astfel de negocieri. Oficialul francez a mai spus că Haftar a respins aluziile potrivit cărora el sau forţele care îi sunt loiale beneficiază de pe urma vânzării de petrol din estul Libiei, unde deţine controlul. Tot miercuri, la Tunis, premierului Fayez al-Sarraj a apreciat că încetarea focului în Libia nu poate avea loc fără retragerea 'agresorilor', referire la forţele mareşalului Khalifa Haftar, conform AFP.
În marja unei vizite la Tunis, Fayez al-Sarraj a solicitat, în cadrul unei întâlniri cu ambasadori ai statelor arabe, africane şi europene, să se spună lucrurilor pe nume şi să se denunţe 'agresorul', potrivit unui comunicat al biroului său de presă. 'Apelul la încetarea focului nu se poate face decât odată cu retragerea forţelor agresorului', a insistat al-Sarraj. 'Această agresiune în care ne-am pierdut sute de tineri (...) nu este justificată, într-un moment în care eram aproape de o soluţie paşnică a crizei', a declarat premierul guvernului libian recunoscut de comunitatea internaţională în deschiderea unei alte reuniuni cu ambasadori libieni. În opinia sa, 'chestiunea este serioasă, are legătură cu unitatea naţiunii şi nu trebuie lăsat un aventurier (...) să creeze o fisură în ţesutul (social)'.
Bătălia pentru Tripoli a făcut 510 victime, 2.467 de răniţi şi a forţat 75.000 de libieni să îşi părăsească locuinţele. Mii de migranţi sunt captivi în centre de detenţie şi o parte din suburbiile din partea de sud a capitalei au fost afectate de lupte. Şcolile au fost închise, curentul întrerupt şi multe familii despărţite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News