"Libertatea nu este gratuită". Gen. James McConville, şeful Statului Major al Forţelor Terestre SUA, a comparat războiul din Ucraina cu debarcarea trupelor aliate din 1944
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre SUA face o paralelă între războiul din Ucraina şi sacrificiile făcute de trupele aliate în cursul debarcării din 1944.
Invazia rusă a Ucrainei reaminteşte că "libertatea nu este gratuită", a afirmat luni şeful Statului Major al Forţelor Terestre americane, făcând o paralelă cu sacrificiile consimţite de Aliaţi în cursul debarcării din 1944, notează AFP.
Generalul James McConville, aflat la Bayeux, în Franţa, alături de omologii săi din Marea Britanie şi Franţa, a salutat ceea ce trupele aliate "au făcut împreună pentru a reda libertatea popoarelor Europei. Ne aflăm într-o situaţie foarte asemănătoare cu atacul fără motiv asupra Ucrainei. Asta ne reaminteşte că libertatea nu este gratuită".
Războiul din Ucraina este o "întoarcere a istoriei şi a confruntărilor periculoase între marile puteri", a declarat generalul britanic Sir Patrick Sanders în cursul conferinţei de presă comune, adăugând că armata britanică a "antrenat 10.000 (soldaţi ucraineni) din iunie 2022 şi că speră să formeze 25.000 până la 30.000 în acest an".
"Soldaţii ucraineni sunt extraordinar de impresionanţi, cel mai tânăr are 18 ani, cel mai în vârstă 65 de ani, nu se odihnesc, nu se opresc niciodată, sunt foarte implicaţi în a-i respinge pe ruşi afară din ţara lor", a mai explicat acesta.
Francezii sunt mai reţinuţi în ceea ce priveşte lecţiile scoase din conflict
Generalul francez Pierre Schill a ţinut să se arate "prudent, ceea ce vedem din acest conflict este o naraţiune, mesaje sunt trimise inamicului, dar mai sunt multe de învăţat", a spus el, în timp ce observatorii se întreabă mai ales despre o ofensivă ucraineană mult aşteptată.
"Ceea ce este sigur este că aceasta demonstrează importanţa capitală a iniţiativei, a voinţei de a lupta, de a-ţi apăra naţiunea, a încrederii în lanţul de comandă", a declarat generalul Schill pentru AFP, "precum şi a sistemelor de comandă ca sistemele de sateliţi LEO (cu orbită joasă) pentru a asigura transparenţa câmpului de luptă şi a avea capacitatea de a lovi inamicul şi de a te proteja", arată Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News