Data publicării:

Liberala Diana Morar: Condamnații nu mai pot candida la alegeri grație eforturilor PNL. Diferență mare între intenția USR și forma finală

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Diana Morar
Sursa foto: Facebook Diana Morar

Diana Morar (PNL) a subliniat că legea privind interdicția candidaturii condamnaților penal la alegeri este o reușită a PNL.

"Legea 294/2022 și Legea 295/2022, publicate in Monitorul Oficial sunt legile pe care le-am armonizat in Parlament pentru ca inițiativa #farapenali să devină aplicabilă pentru toate alegerile din țara noastră, începând cu cele ce vor avea loc în 2024. Condamnații nu mai pot candida în alegeri, grație eforturilor PNL, care a reuşit să extindă la toate infracțiunile interdicţia de a candida pentru cei cu condamnări definitive la toate tipurile de alegeri.

Cel mai important criteriu de integritate al PNL autoimpus pentru alegeri încă din 2015 devine literă de lege pentru toate partidele. Trebuie precizat că proiectul inițial al USR prevedea interdicția de a fi aleși pentru cei condamnați pentru infracțiuni contra copiilor. Forma legii promulgată, astăzi, este cu mult îmbunătățită, pe modelul din proiectul PNL, în sensul extinderii interdicției. PNL a depus proiectul inițiat de Alina Gorghiu în 2017 (înainte de campania USR din 2018).

La Camera Deputaților PNL, eu am conciliat două proiecte (Plx 480/2017, inițiat de PNL și Plx 535/2021, inițiat de USR și având coinițiatori colegi din PNL, inclusiv eu), obținând astfel forma prin care să nu poată candida la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale cei care au condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea.

Corect este ca oamenii să știe cum stau lucrurile cu adevărat, pentru că există diferență mare între intenția USR (Interdicție pentru infractorii cu infractiuni sexuale asupra minorilor) cu acest proiect și forma finală rezultată în urma intervenției mele pe prevederile privind interdicția de a candida a celor condamnați penal. Normalitatea devine realitate", a scris Diana Morar pe Facebook.

Citește și:

Fără penali în funcții publice, proiect dus la capăt de PNL. Alina Gorghiu: ”Mare păcat că a durat atât...”. A lăsat USR cu ochii-n soare

Persoanele condamnate definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu vor mai putea candida în funcţii publice.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, susține că inițiativa legii potrivit căreia condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri a fost propusă prima dată de către PNL, în 2015.

"Cel mai important criteriu de integritate autoimpus al PNL pentru alegeri devine acum literă de lege pentru toate partidele. Condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri. Uite că se poate! Parlamentul a votat ca persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare și prezidențiale. Dar, cum văd că toți de la mai toate partidele se laudă acum că listele pentru alegeri vor fi curate începând din 2024, sunt necesare câteva clarificări.

Gorghiu: PNL a fost primul partid care a impus, încă din 2015, criteriile de integritate interne

Saga acestei idei nu a început în 2017, când a fost depusă inițiativa, ci cu mult mai înainte. PNL a fost primul partid care a impus, încă din 2015, criteriile de integritate interne. A fost momentul în care am decis că legea pentru alegerile parlamentare și prezidențiale trebuie să conțină prevederi clare, astfel încât cei care au condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie, să nu poată candida.

Mare păcat că a durat mai bine de cinci ani ca proiectele de lege depuse de mine și PNL, care vizau alegerile prezidențiale și cele pentru Camera Deputaților și Senatului, să fie adoptate, deși, în prima tură, la Senat, colegii din PSD de atunci ai domnului Dragnea s-au grăbit să le respingă.

Tot acum s-a mai aprobat un proiect de lege la care am fost coinițiator, alături de colegi din PNL, USR și PSD. Și care prevedea inițial că nu pot fi alese în alegerile parlamentare și locale, persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni contra vieții, contra libertății persoanei, contra libertății și identității sexuale și rele tratamente aplicate minorului. Forma finală adoptată este cu mult îmbunătățită, pe modelul din proiectele PNL, în sensul că persoanele condamnate pentru infracțiuni cu intenție nu pot depune candidaturi și nu pot fi alese nici la locale, nici la parlamentare, nici la prezidențiale. Mulțumesc colegei deputat Diana Morar, pentru că s-a bătut ca legea să iasă în forma aceasta. Corect este ca oamenii să știe cum stau lucrurile cu adevărat pentru că, ce să vezi!, există diferență mare de unde s-a pornit și unde s-a ajuns cu acest ultim proiect. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel