Li Qiang a fost numit premier al Chinei. Xi Jinping își plasează aliații în funcțiile cheie din stat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Li Qiang a fost nominalizat de Xi Jinping pentru funcția de premier. Acesta îl va înlocui pe Li Keqiang.

Xi Jinping l-a nominalizat pe Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, la funcția de premier, în timpul reuniunii anuale a parlamentului chinezesc, a raportat agenția oficială de presă Xinhua, citat de The Guardian.

Li Qiang îl va înlocui pe Li Keqiang, care a devenit premier în 2013. Deși numirea acestuia de acum 10 ani a generat speranțe că va introduce reforme liberale, puterea sa a fost umbrită de Xi, care l-a marginalizat din ce în ce mai mult și și-a plasat aliații în poziții strategice din jurul premierului.

Li Qiang este fostul șef al Partidului Comunist din Shanghai, cel mai mare oraș din China. Totodată, el este un apropiat al lui Xi, fiind șeful său de cabinet între 2004 și 2007, când Xi era secretar de partid provincial în Zhejiang, estul Chinei.

În octombrie 2022, acesta a fost numit într-o poziție secundă în comitetul permanent al Biroului Politic, în timpul congresului Partidului Comunist, care se desfășoară la fiecare cinci ani.

Președintele Chinei își pune oamenii în funcții cheie

Xi Jinping și-a instalat mai mulți apropiați în poziții cheie, pe fondul celei mai mari remanieri guvernamentale din ultimul deceniu, pe măsură ce o generație de oficiali pro-reformă se retrage. Xi Jinping își consolidează și mai mult puterea, după ce vineri a fost ales președinte pentru un al treilea mandat.

Sâmbătă, Liu Jinguo a fost nominalizat drept candidat pentru funcția de director al Comisiei Naționale de Supraveghere, care supraveghează activitatea guvernamentală anticorupție, a raportat Xinhua.

De asemenea, Zhang Jun a fost nominalizat candidat pentru funcția de președinte al Curții Populare Supreme, iar Ying Yong a fost nominalizat pentru Procuratura Generală a Procuraturii Populare Supreme din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel