Letonia REFUZĂ importurile de gaz rusesc. Ce alternativă au găsit
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Letonia REFUZĂ importurile de gaz rusesc. Ce alternativă au găsit / Foto: Facebook Gazprom
Letonia REFUZĂ importurile de gaz rusesc. Ce alternativă au găsit / Foto: Facebook Gazprom
Letonia a decis să refuze gazul rusesc.

Ministrul leton al Economiei, Janis Vitenbergs, la forumul privind securitatea energetică transatlantică, a confirmat marți dorința republicii de a opri importul de gaz rusesc cât mai curând posibil, a declarat Vineta Vilistere-Lace, consilier al ministrului, scrie Interfax.

În discursul său, adresându-se oamenilor de afaceri, congresmenilor și reprezentanților administrației americane reprezentând industria gazelor naturale lichefiate, ministrul a remarcat că Letonia a luat o decizie clară de a refuza importurile de gaz rusesc, prin urmare țara consideră livrări de GPL din Statele Unite ca o alternativă foarte promițătoare la gazul rusesc.

„În prezent sunt aici cu echipa mea pentru a aborda personal companiile de GPL și dezvoltatorii de infrastructură pentru a coopera cu Letonia, atât prin acordul privind livrările pe termen lung de gaz lichefiat, cât și sub forma cooperării în construcția unui terminal GPL în Letonia, pentru a consolidarea securității energetice și a independenței Letoniei.”, a subliniat ministrul Economiei.

Săptămâna trecută, Vitenbergs a plecat într-o vizită de lucru în SUA. Scopul vizitei a fost întâlnirea cu oficiali și oameni de afaceri americani pentru a discuta despre cooperarea pe termen lung în domeniul energiei, inclusiv tehnologii inovatoare de energie regenerabilă, soluții de eficiență energetică, posibila introducere a tehnologiei reactoarelor modulare mici în Letonia și furnizarea de GPL , consolidarea cooperării în cadrul Inițiativei Trei Mări, precum și negocierile privind atragerea de investiții în Letonia.

Lituania, primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești: "Nu vom mai consuma gaz rusesc toxic"

Lituania a devenit primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești, potrivit premierului Ingrida Šimonytė. "De acum încolo, Lituania nu va mai consuma gaz rusesc toxic", a declarat duminică Ingrida Šimonytė, potrivit CNN.

UE s-a angajat să își reducă dependența de gazul rusesc cu 66% până la sfârșitul acestui an. Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. De asemenea, Rusia îi furnizează aproximativ 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune. Luate împreună, aceste schimburi comerciale valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel