Leopard 2 vs T-90M. Ce tancuri vor câștiga, în urma confruntării dintre cele de fabricație germană și cele de fabricație rusească
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Ambele tancuri au tunuri și muniție principale puternice, protecție avansată a blindajului și sisteme optice și de control avansate.  

Într-un cadru larg, cu rază de acțiune posibilă foarte mare, T-90 ar putea deteriora grav Leopard 2, dacă loviturile țintesc punctele sale slabe. Cu toate acestea, frontal, cel mai recent Leopard A27 nu oferă prea mult spațiu pentru lovituri, cu excepția pachetelor de armură foarte groase.

Întotdeauna contează mai degrabă modul de folosire decât specificațiile. Rușii au pierdut un număr impresionant de tancuri T-90 în fața ucrainenilor pentru că le-au folosit greșit. Deja suntem în punctul în care un T-64 ucrainean câștigă împotriva unui T-90 rus, în ciuda faptului că, „pe hârtie”, rușii nu ar trebui să aibă probleme.

În general, cea mai recentă versiune a Leopard 2 este mai bună din toate punctele de vedere. Are un sistem mai bun de control al focului, o vedere de ansamblu mai bună a câmpului de luptă și alte câteva avantaje tehnice superioare, precum viteza.

Tancurile, totodată, nu luptă 1 vs 1, dar dacă ambele încep departe unul de celălalt, un Leopard 2 va vedea probabil mai devreme un T-90 și se va angaja primul în lovituri mai precise asupra lui.

Factorul uman

Echipajele tancurilor au o miză cheie în rezultatul unei astfel de bătălii. Uneori, după cum a demonstrat istoria, doar pentru că ai armament bun nu înseamnă că ai victoria garantată. Tancurile rusești ar avea un ușor avantaj în această bătălie. Principalele motive sunt două: experiența și starea rezervoarelor.

Există rapoarte că echipajele ucrainene sunt, în prezent, instruite pentru a opera tancul german Leopard. Aceasta înseamnă că, în ciuda experienței lor de până acum, se vor confrunta cu tehnologii noi, aproape necunoscute. Riscul ca aceștia să facă o greșeală în conducerea tancului este mai mare decât în cazul omologilor ruși. Este mai probabil ca primul echipaj să fie confuz în timpul luptei, mai ales din cauza echipamentului complet diferit, decât al doilea echipaj.

Putere

Dacă nu acum, atunci în câteva luni, la mijlocul primăverii, cele două tancuri se pot confrunta. Aceasta o să fie o perioadă de ploi abundente de primăvară. Asta înseamnă extrem de mult noroi.

Rusia se laudă cu capacitățile lui T-90 în astfel de condiții, dar realitatea e mult diferită față de spusele Kremlinului. Chiar înainte de război, zeci de tancuri au rămas blocate în noroi la granița ruso-ucraineană. Rușii au adus câte un tractor pentru a le scoate unul câte unul.

Leopardul german este mai puternic. 1.500 de cai putere față de 1.130 de cai putere. Leopardul „mârâie” cu un motor diesel cu cilindru MTU de 12 V. Concurentul său rus nu se poate lăuda cu astfel de caracteristici.

Manevrabilitate

Pe lângă faptul că Leopardul german este mai puternic decât T-90M rus, este și mai manevrabil decât acesta. Spre deosebire de T-90M, tancurile Leopard sunt echipate cu o transmisie mult mai modernă: Renk HSWL 354.

Cu un motor puternic și transmisie modernă, în condițiile noroiului ucrainean, tancul german poate ajunge până la 75 km/h, în timp ce cel rusesc până la 60 km/h. Acest lucru le oferă Leoparzilor o manevrabilitate mult mai bună. Indicatorul de presiune specific la sol al tancurilor Leopard este puțin mai bun decât cel al tancurilor T-90M. Un alt avantaj pentru o mai bună manevrabilitate.

Și totuși – cine va câștiga?

Totuși... dacă cele două tancuri s-ar întâlni într-o luptă 1 vs 1, cine ar avea victoria?

Tancul rusesc ar câștiga, doar bazându-se pe lipsa de experiență cu această tehnică a echipajului ucrainean. În rest, dacă ucrainenii vor avea parte de antrenamente bune și vor învăța rapid cum să le manevreze, tancurile Leopard chiar pot contribui decisiv la recuperarea teritoriilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel