Leonidele, ploaie de stele SPECTACULOASĂ. Pot fi văzute la noapte
În preajma datei de 17 noiembrie, pe cerul de noapte apar Leonidele, un curent de meteori foarte spectaculos. Iată câteva detalii despre acestea.
În fiecare noiembrie planeta noastră trece prin zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele. Micile particule de praf intră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină.
Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori” iar publicul „stele căzătoare”. Orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ, si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare.
Leonidele sunt active în luna noiembrie, între 6 şi 30 noiembrie. În acestă perioadă se pot observa pe cer, după ora 1, meteori ce vin din constelaţia Leo. Aveți cele mai mari șanse de a observa stelele căzătoare Leonide în următoarele nopți, 16 - 17 noiembrie și 17 - 18 noiembrie, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Unde le poți vedea?
Leonidele pot fi văzute după miezul nopții, dacă cerul este senin, spre est. Pe măsură ce se apropie dimineața, punctul radiant al acestora va urca tot mai mult pe cer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News