Legile Justiției. Vera Jourova - Tudorel Toader, discuții în România
Vera Jourova a programat o vizită în România în următoarele zile pentru discuții cu Tudorel Toader.
Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, prezent la WebSummit din Lisabona, a declarat pentru Business Review că a programat o vizită în România în 10 zile pentru întâlniri cu ministrul român al Justiției, Tudorel Toader, precum și cu alți miniștri, pentru a vorbi despre schimbările aduse legislației de justiție a țării și, de asemenea, cu privire la președinția României din 2019 a României. Ea a mai declarat că se va emite în curând opinia Comisiei Europene privind modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, iar recomandările specifice vor fi prinse în raportul MCV din 2018, care va fi publicat la sfârșitul acestei luni.
Optimism privind România
"Am recomandat României cum dorim să fie calea de ieșire din criza din justiție și că trebuie să publicăm raportul MCV, care conține recomandări complete cu privire la modul de păstrare a calității sistemului judiciar și de urmărire penală și caut să continui dialogul cu reprezentanții statului român. Mă duc în România în 10 zile, unde voi vorbi cu ministrul justiției și cu alți miniștri cheie. De asemenea, raportul MCV privind România va fi publicat luna aceasta. Am avut multe discuții cu Tudorel Toader. În câteva zile vom emite un aviz cu privire la ultimele modificări ale legilor privind Codul civil și penal. Am văzut deja declarația Comisiei de la Veneția în această privință. Cred că România va face față președinției Consiliului UE în 2019, precum și crizei interne. Sunt întotdeauna optimistă și iubesc România", a declarat oficialul UE pentru Business Review.
Mesaje înțelese greșit
Comisarul a reiterat faptul că judecătorii independenți reprezintă un pilon esențial al dezvoltării democratice a țării. De asemenea, ea a explicat că mesajele ei au fost interpretate greșit de către oficialii guvernului. "Am avut mesaje puternice pentru România, dar am trimis astfel de mesaje tuturor statelor membre. O justiție independentă este pilonul de bază al dezvoltării democratice a oricărei țări. Judecătorii independenți sunt o forță pentru fiecare țară. Mesajele mele către România au fost, din nefericire, interpretate ca pesimiste. Nu au fost așa. Solia mea a fost că gestionarea președinției UE împreună cu aceste probleme interne ar fi un lucru foarte greu - asta am spus ", a spus Jourova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News