Data publicării:

Legile justiţiei. Orban: Somăm Guvernul. Atacuri virulente

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Ludovic Orban
Ludovic Orban

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a solicitat Executivului să ia decizia de suspendare a intrării în vigoare a modificărilor la legile justiţiei, în contextul în care  a avut loc o dezbatere în Parlamentul European care a avut ca temă situaţia din România.

"Dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European a arătat, în mod clar, incapacitatea actualului Guvern de a furniza vreun argument care să justifice demersurile majorităţii PSD-ALDE împotriva independenţei justiţiei, a statului de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români", declară preşedintele PNL.

El apreciază că "în ciuda tentativelor repetate de încălcare a recomandărilor din MCV, a solicitărilor exprimate de Comisia Europeană şi de celelalte instituţii europene, prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a mai dat astăzi o şansă României arătând că există o singură cale care poate să ferească România de sancţiuni - aceea de a se conforma acestor solicitări şi recomandări".

"În aceste condiţii, reiau solicitarea mea: primul lucru pe care trebuie să-l facă actuala putere politică de la Bucureşti este să suspende intrarea în vigoare a modificărilor la legile justiţiei. Acest lucru este imperios până la adoptarea raportului final al Comisiei de la Veneţia şi al celui privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Totodată solicit şi punerea în acord a legilor justiţiei cu observaţiile celor două organisme", afirmă Ludovic Orban în comunicat.

Acesta adaugă că oficialii guvernamentali români trebuie să renunţe la atitudinea ostilă faţă de organismele europene şi să conlucreze, în mod real, cu reprezentanţii Comisiei Europene.

"În acest moment, orice încercare marca PSD-ALDE de a umbla cu "cioara vopsită" prin Europa creează grave prejudicii României", spune liderul PNL.

Implicarea liberalilor în dezbaterile pe marginea legilor justiţiei

"Amintesc faptul că PNL a solicitat insistent autorităţilor de la Bucureşti sesizarea Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor aduse legilor justiţiei, Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. PSD-ALDE a refuzat în repetate rânduri această solicitare, ignorând inclusiv recomandările Comisiei Europene. Ulterior, PNL a acţionat pe o cale extraordinară, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, obţinând sesizarea Comisiei de la Veneţia. Urmare a iniţiativei noastre, vom avea curând confirmarea faptului că aceste legi sunt contrare standardelor statului de drept şi pun în pericol independenţa şi buna funcţionare a sistemului de justiţie din România", spune Ludovic Orban.

Riscul de "a fi declanşate proceduri împotriva României"

"În urma dezbaterii de astăzi, în cazul în care nu vor da curs punctelor de vedere exprimate de oficialii europeni - aşa cum, de altfel, s-a şi angajat premierul Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului European, anume că va respecta avizul Comisiei de la Veneţia - riscul de a fi declanşate proceduri împotriva României sunt extrem de mari, cu implicaţii negative asupra românilor", spune Orban.

Potrivit lui Orban, "este ultimul moment în care PSD şi ALDE pot face cale întoarsă din drumul pe care au pornit împotriva valorilor şi principiilor democraţiei europene".

"Îi somăm pe reprezentanţii PSD-ALDE să abandoneze retorica anti-europeană, atacurile virulente la adresa liderilor şi oficialilor europeni, contestarea permanentă a legitimităţii acţiunilor instituţiilor europene, sfidarea oricăror recomandări care decurg din tratatul de aderare. Dacă vor continua cu această atitudine, vor fi responsabili de punerea României într-o situaţie de marginalizare, ţara noastră riscând să devină un stat problemă al Uniunii Europene şi să piardă drepturi aferente statutului de membru al UE", mai punctează Ludovic Orban, în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel