Legenda lui Moș Nicolae. De ce se dăruiesc portocale în 6 decembrie. Cum au devenit șosetele simbol al sărbătorilor de iarnă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Legenda lui Moș Nicolae/foto pixabay
Legenda lui Moș Nicolae/foto pixabay
Zilele de Sfântul Nicolae și de Crăciun sunt pline de semnificații și de legende. Află aici cum a apărut obiceiul de a face daruri de Sfântul Nicolae, ce semnificație are acest gest și de ce se dăruiesc portocale. 

Legenda lui Moș Nicolae și săculeții cu aur. Cum a apărut simbolul cadourilor în șosetă

Povestea lui Moș Nicolae începe cu cea a unui nobil sărac cu trei fete, pe care nu le putea mărita din cauza situației financiare precare. Se spune că în acele timpuri, pentru ca o fată să fie luata în căsătorie, avea nevoie de o zestre considerabilă dăruită de tatăl sau, iar cu cât zestrea era mai mare, cu atât creșteau șansele ca fata să-și găsească un soț mai bun.

Atunci când fata cea mare a nobilului ajuns la vârsta la care trebuia să se mărite, episcopul Nicolae a lăsat la ușa casei nobilului, pe timp de noapte, un săculeț cu aur. Același lucru s-a întâmplat si când a venit vremea de măritiș si pentru cea de-a doua fată.

Când a venit vremea ca și cea de-a treia fată sa se mărite, nobilul, curios să afle cine îi lasă săculeții cu aur, a stat de pază și l-a văzut pe Nicolae. Acesta și-a dat seama că este urmărit și a luat săculețul, s-a urcat pe casă și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă care era pusă la uscat. Astfel a apărut și tradiția conform căreia se agață șosetele de șemineu, arată ziarulunirea.ro

Tradiția portocalelor oferite în dar de Sfântul Nicolae

Nicolae l-a rugat pe nobil sa păstreze secretul, însă acesta a povestit tuturor. Ulterior, oricine primea un cadou neașteptat credea că este de la Nicolae și îi mulțumeau pentru cadou. Cei trei saci cu aur au devenit, conform legendei, simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur, de aici moștenindu-se tradiția de a oferi portocale cu ocazia Sfântului Nicolae.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și a luat caracteristicile fiecărei țări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile. În Germania, dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri. În Franța, copiii lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. În Olanda, Moșul ajunge pe mare, venind din Spania. Dacă n-au fost cuminți, copiii se tem de însoțitorul moșului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moș Nicolae cu darurile și dulciurile pentru copiii cuminți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel