Data publicării:

Legea RCA. Brokerii de asigurări, condamnați la moarte economică

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Legea RCA duce la desființarea a 30.000 de joburi, avertizează președintele Asociației Societăților de Service Independente, Cristian Munteanu. Pentru proprietarii de autoturisme, promulgarea legii ar însemna că ASF poate controla tarifele RCA, fără teama de sancțiuni de la UE. Pentru economie, legea  ar avea un impact negativ, susține Munteanu.

Tariful de referinţă în piaţa asigurărilor şi faptul că statul român este interesat să înfiinţeze o companie care să activeze în această piaţă sunt elemente care vor duce în mod sigur la o aşezare a preţurilor în timp, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Munteanu.

Acesta a arătat, totodată, că păgubiţii vor putea fi despăgubiţi în baza facturilor de reparaţii astfel încât să-şi poată acoperi daunele iar cel cel care repară maşina să îşi asume responsabilitatea. Totodată, acesta a mai adăugat că în cadrul legii există posibilitatea de suspendare a poliţei RCA pentru perioada în care nu se foloseşte autovehiculul. De asemenea, poliţa poate fi cumpărată şi pe o perioadă de o lună. Potrivit şefului ASSAI,  la nivel economic lucrurile nu vor fi bune.

Condamnare la moarte economică

'Astăzi au fost condamnaţi la moarte economică aproximativ 30.000 de persoane, respectiv asistenţii în brokeraj. Aceştia nu vor putea supravieţui cu comisioanele pe care le vor primi de la asiguratori, pentru că aceştia fiind incluşi în acel calcul de 25% va fi imposibil să le ofere un preţ mai mare de 2-3%, care este absolut insignifiant pentru a-şi putea duce o activitate orice broker în România', a explicat Cristian Munteanu.

În context, el a arătat că legea va fi atacată atât de către brokeri cât şi de către asigurători. 'Pentru consumator este o veste bună, ştiu însă foarte sigur că legea va fi atacată atât de către brokeri cât şi de către asiguratori, pe temeiul neconstituţionalităţii, iar acum, din câte ştiu, se fac demersurile necesare pentru identificarea canalelor. Am înţeles că la Avocatul Poporului e puţin mai complicat. Doar Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională. Din perspectiva despăgubirilor, lucrurile sunt optimiste, păgubitul RCA are posibilitatea să aibă maşini la schimb, pentru perioada reparaţiilor', a mai precizat Munteanu.

Acesta a mai spus că se poate aplica directiva 'Solvency II', directivă care prevede ca autoritatea din statul respectiv să poată interveni asupra creşterii tarifelor RCA. 'ASF are pârghiile necesare ca să intervină pe creşterea RCA. Până acum nu a avut această posibilitate, în lipsa unui sistem de control al preţurilor. Deci din perspectiva costurilor lucrurile sunt foarte bune. Din perspectiva cheltuielilor administrative, lucrurile sunt împărţite', a mai spus Munteanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel