Data actualizării:
Data publicării:

Redevine armata obligatorie în România? Clarificări privind legea de pregătire a populației pentru Apărare

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene via DefenseRomania
Sursă foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene via DefenseRomania
În ultimul timp au apărut în media mai multe articole cu privire la un pachet legislativ prin care s-ar putea reveni asupra suspedării obligativității stagiului militar în termen.

E vorba despre așa-numita lege privind pregătirea populației pentru Apărare. General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), în cadrul unui interviu acordat publicației DefenseRoamania, în care a discutat despre starea Armatei, a adus clarificări cu privire la această lege, dar și modul în care România își propune să își refacă rezerva militară, grav afectată din 2007 încoace.

„Ultimii doi ani au însemnat o direcționare evidentă în documentele de planificare ale MApN și în pregătirea unor pregătiri legislative a problematicii restartării, reconsolidării și modernizării Armatei României. Aici problemele erau serios. Atât de serioase încât în definitiv nu puteam vorbi decât de o rezervă pe hârtie pentru că cei păstrați în planurile operaționale de mobilizare nu mai aveau nici vârsta corespunzătoare, dar mai ales nu mai aveau pregătirea corespunzătoare. Din 2007 când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat nu au mai fost executate activități propriu zise de pregătire a rezervei ci doar niște exerciții de mobilizare care nu însemnau decât o verificare a evidenței rezerviștilor”, a precizat general locotenentul Virgil Bălăceanu.

Refacerea rezervei Armatei. Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar nu înseamnă armată obligatorie

Proiectul de lege își propune introducerea stagiului militar voluntar în termen, ceea ce reprezintă o diferență majoră față de armata obligatorie. Și vine și cu beneficii pentru cei care îl urmează.

„MApN a avut inițiativa și a făcut toate demersurile cu privire la avizarea legii pregătirii populației pentru apărare, astfel încât aceasta să fie înaintată Parlamentului. Doar prin această lege putem ...”

CITEȘTE PE DEFENSE ROMANIA CONTINUAREA ARTICOLULUI, VEZI EXPLICAȚIA GENERALULUI VIRGIL BĂLĂCEANU DESPRE DIFERENȚELE DINTRE STAGIUL MILITAR VOLUNTAR ÎN TERMEN ȘI ARMATA OBLIGATORIE, DAR ȘI CE VA PRESUPUNE ACEST STAGIU PENTRU CEI CARE ÎL VOR URMA. GENERALUL ROMÂN VINE ȘI CU SOLUȚII PENTRU CA ROMÂNIA SĂ ÎȘI RECUPEREZE REZERVA ARMATEI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel