LEGEA PENSIILOR. Modificări privind PENSIA MINIMĂ. Ce a fost eliminat complet
Legea pensiilor a fost modificată în Parlament. Dintre prevederi, una se referă la pensia minimă.
Pentru pensionarii sistemului public de pensii din România se introduce, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, pensia minimă, calculată în funcție de stagiul de cotizare realizat. Pensia minimă va fi stabilită în procente din salariul minim brut pe țară.
Cum se calculează pensia minimă
Pensia minimă va fi un procent de 45% aferent stagiului minim de cotizare. La acest minim se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste cei 15 ani. Limita maximă este de 75%.
Pensia minimă se acordă tuturor pensionarilor care au o pensie mai mică decât cuantumul pensiei minime ce rezultă din calculul menționat anterior.
Dacă sunt pensionari cu stagiu de cotizare între 10 și 15 ani, pensia minimă este stabilită în funcție de stagiul de cotizare realizat, dar procentul va fi de 40% din salariul minim brut pe țară, la care se adaugă 1% pentru fiecare an de stagiu realizat între 11 și 14 ani inclusiv.
Tot 40% din salariul minim brut pe țară vor lua și pensionarii care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă, dar au realizat stagiu de cotizare mai mic de 10 ani. Tot un procent de 40% a fost stabilit și pentru pensiile de handicap sau pentru nevăzători.
Articolul din lege cu privire la posibilitatea de a alege între indemnizația socială și pensia minimă a fost complet eliminat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News