Data publicării:
Legea monumentelor, promulgată. Ionuț Vulpescu: Un pas firesc. Între două like-uri date pe stradă, să încercăm și o cură de cultură
Deputatul Ionuț Vulpescu a spus ce prevede legea de modificare şi completare a Legii monumentelor de for public promulgată de președintele Klaus Iohannis.
"Vor fi o formă de presiune în combaterea ignoranței publice"
"Președintele României a promulgat legea pe care am inițiat-o - de modificare şi completare a Legii monumentelor de for public. Proiectul obligă la montarea plăcilor comemorative în locuri legate de viața unor personalități ale culturii, științei și vieții politice din România sau de evenimente istorice. Plăcile vor conține nu doar informații succinte, ci și un cod QR care poate fi scanat de orice deținător al unui telefon mobil pentru a afla mai multe legate de imobilul de patrimoniu sau de personalitate ori evenimentul istoric cărora le sunt dedicate monumentele, prin consultarea unei pagini administrate de Ministerului Culturii. Cred ca adevăratul proces de digitalizare trebuie să includă formarea unor reflexe și deprinderi de alfabetizare culturală și tehnologică.
Petrecem ore în șir pe aplicații, trăim în social media: codurile QR vor fi, așadar, un pas firesc în a ne disciplina ca între două like-uri date pe stradă să încercăm și o cură de cultură și de educație. În plus, aceste plăci nu sunt o amintire materială anostă: în spatele lor se află o formă de viață, un curaj aparte, o vocație genială, o solidaritate de care am uitat poate că suntem capabili. Ele traduc o memorie culturală și, în felul lor, vor fi o formă de presiune în combaterea ignoranței publice și în antrenarea autorităților în manieră mai consolidată pentru introducerea unor entități de patrimoniu într-un proces de evaluarea și încadrare în lista monumentelor istorice.
"Vreau ca atunci când un român trece pe lângă un monument să nu își mai ignore istoria"
Pentru că ignoranța are două sensuri: din partea autorităților care confundă istoria și trecutul cu forme de provizorat cultural și din partea publicului și a consumatorilor de cultură care s-au obișnuit cu peisajul anost al statuilor fără soclu și al clădirilor în paragină, încât nu mai vor să știe și cui le-au aparținut. În felul ei, e legea unui călător curios care a văzut lumea suficient cât să înțeleagă că cel mai bun prieten pe care îl poți avea într-un loc necunoscut e informația culturală rămasă, din nefericire, o taină chiar pentru băștinași.
Vreau ca atunci când un român trece pe lângă un monument să nu își mai ignore istoria. Și vreau ca atunci când un străin calcă pe pământ românesc, să aibă un ghid de încredere plecând de la aceste plăci memoriale. Cred că e cea mai bună formulă de a orienta spre cultură și generațiile de nativi digitali, care sunt sensibilizați de experiențe culturale interactive. Sper ca în scurt timp să fim capabili să interacționăm cultural prin includerea Realității Augmentate. Dar deocamdată trebuie să combatem o realitate a indiferenței și necunoașterii", a scris Ionuț Vulpescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News