Legea manualului şcolar, vot final în Senat: "Adio, baroni ai manualelor"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Proiectul legii manualului şcolar a fost adoptat de senatori.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, senatorul PSD Liviu Pop, a declarat, după adoptarea textului de lege: "Mulţumesc pentru vot. Adio, baroni ai manualelor!". În replică, senatorul USR Mihai Goţiu a spus: "Ceea ce aţi votat astăzi nu va asigura calitatea manualelor şcolare, ci doar veţi legaliza minciunile şi abuzurile, modul în care acestea vor fi elaborate", a spus Goţiu.

Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul legii manualului şcolar, cu 75 de voturi "pentru", două abţineri şi 23 de voturi "împotrivă".

"După aproape zece şedinţe de dezbatere, proiectul de lege a primit raport favorabil, va intra în plenul Senatului pentru dezbateri. Elemente importante în plus faţă de ceea ce am avut în forma iniţială: vor fi maximum trei variante la fiecare programă şcolară şi toate lucrurile se vor desfăşura prin Ministerul Educaţiei Naţionale, care este direct responsabil de calitatea manualelor din România. În condiţiile în care nu se califică cele trei manuale, se reia procedura, iar la maximum patru ani de zile obligaţia Ministerului este să retipărească toate manualele. Deci sunt nişte obligaţii foarte clare vizavi de retipărirea manualelor. O dată când se schimbă programa şcolară, în proporţie de 25% dacă s-au constatat greşeli ştiinţifice sesizate în implementarea manualelor şi obligatoriu la maximum patru ani de zile trebuie reînnoite tocmai pentru a nu a mai avea manuale de 15-20 de ani, ca în momentul de faţă", a declarat preşedintele Comisiei, senatorul PSD Liviu Pop.

Patru formate

Potrivit acestuia, manualul va avea patru formate: letric (n.r. - cartea în format pe hârtie), digital, interactiv şi un format Braille, pentru cei care au deficienţă de vedere - "obligaţia Ministerului fiind să creeze aceste manuale începând cu anul 2020".

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat această propunere legislativă cu 175 de voturi "pentru", 82 de voturi "împotrivă" şi patru abţineri.

Proiectul face parte din categoria legilor organice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel