Legea educaţiei naţionale, modificări. Deputaţii, vot FAVORABIL
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Camera Deputatilor
Camera Deputatilor
Deputaţii au dat vot favorabil propunerii legislative pentru modificarea art. 16 din Legea educaţiei naţionale, în sensul de a se stabili o nouă durată şi o nouă componenţă a învăţământului general obligatoriu.

'Astfel, învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020', prevede propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, care are avizul favorabil al Guvernului.

S-au înregistrat 178 de voturi 'pentru', 25 de voturi 'împotrivă' şi 55 de abţineri.

'Situaţia actuală reprezintă intrarea în sistemul educaţional de tip preşcolar de la 3 ani, cu grupă mică, grupă mijlocie, grupă mare. Nu există însă obligativitate, deşi la toate judeţele, la toate nivelele, sistemul educaţional face eforturi pentru a asigura şcolarizarea preşcolarilor. Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o şansă la educaţie de calitate şi pentru mediile defavorizate, pentru învăţământul rural, pentru mediile de periferie urbană - acolo unde copiii poate nu au posibilitatea de a beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educaţional. Prin această iniţiativă, care va merge la Senat, ne propunem ca grupa mijlocie şi grupa mare să devină treptat parte a învăţământului obligatoriu. În felul acesta, de la cei 13 ani de acum - 12 clase şi una pregătitoare - se adaugă încă doi ani, dar în etape. Evident că efortul bugetar este semnificativ, dar credem că nimic nu este prea scump pentru educaţia copiilor. Şi, într-o primă etapă, grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie. Ne-am gândit la un calendar rezonabil, care să permită şi o configurare bugetară, dar, în acelaşi timp, să ne putem alinia şi la un sistem european. (...) Sigur, ne putem gândi şi la impact legat de infrastructura şcolară, dar deocamdată oricum autorităţile locale, sistemele educaţionale judeţene fac efortul de prinde copiii în sistemul preşcolar', a explicat deputatul PSD Camelia Gavrilă, iniţiator al proiectului legislativ, preşedintele Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel