Data publicării:
"Zilele colindului din România", între 6 și 31 decembrie. Proiect de lege
Conform Legii nr. 171 din 23 iunie 2021, 6-31 decembrie este perioada oficială a colindului românesc.
Zilele colindului din România sunt marcate anual în perioada 6-31 decembrie, conform Legii nr. 171 din 23 iunie 2021 pentru instituirea Zilelor colindului din România.
Proiectul de Lege privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc a fost iniţiat de 34 de senatori şi deputaţi de la PNL, PSD, PMP, minorităţi şi neafiliaţi, potrivit site-ului http://www.cdep.ro/. În expunerea de motive se arată că "propunerea legislativă reprezintă un prim pas în strategia de salvgardare a colindelor pe teritoriul României şi în comunităţile de români de pretutindeni", indică sursa citată.
La 23 aprilie 2020, proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat acest proiect de lege la 26 mai 2021, cu 255 voturi pentru, 8 voturi împotrivă, 42 de abţineri, în timp ce patru deputaţi nu au votat.
Sursa Foto: Agerpres.
"Colindul reprezintă una dintre cele mai cunoscute tradiţii de primire a celei mai importante sărbători a iernii"
Articolul 1 al acestei legi prevede că "se instituie zilele colindului din România în perioada 6-31 decembrie".
"Zilele colindului din România pot fi marcate de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către societatea civilă, precum şi de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea de evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social. De asemenea, consacrarea acestei perioade poate fi făcută şi prin participarea la orice astfel de evenimente. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor prevăzute la alin. (1), în limita alocărilor bugetare aprobate", se arată în Articolul 2 al legii.
Potrivit Articolului 3, "unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare şi instituţiile culturale pot participa la acţiuni de promovare a practicării colindului, precum şi de identificare şi creare a fondului de colinde", iar în Articolul 4 se arată că "în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii întocmeşte un calendar de evenimente pentru zilele colindului din România".
"Perioada de dinaintea Crăciunului este un moment de pregătire pentru întâmpinarea Naşterii Domnului, iar colindul reprezintă una dintre cele mai cunoscute tradiţii de primire a celei mai importante sărbători a iernii", se aminteşte într-un comunicat de presă al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din 22 noiembrie 2023. În zilele de 9 şi 16 decembrie 2023 Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" invită copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani la atelierele de colinde care au loc în Sala "Victor Ion Popa", conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News