Legea care interzice avortul în Polonia, schimbată după proteste. Când au voie medicii să intervină
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Ministerul Sănătăţii din Polonia a anunţat că medicii pot interveni în anumite situaţii pentru avorturi, după protestele din weekend. 

Astfel, medicii polonezi pot realiza avorturi dacă acestea salvează viaţa femeilor. Documentul vine la scurt timp după protestele survenite după moartea unei femei de 30 de ani, a cărei sarcină de 22 de săptămâni a generat complicaţii. Medicii nu au putut interveni pentru un avort atunci, scrie Euronews

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în oraşe din Polonia pentru a protesta împotriva legilor stricte privind avortul, după ce moartea unei femei însărcinate - care, potrivit familiei sale, ar fi putut fi salvată prin această procedură - a reaprins dezbaterea publică pe această temă într-una dintre cele mai devotate ţări catolice din Europa, relatează EFE şi Reuters.

Potrivit organizatorilor, oameni care ţineau lumânări şi purtau bannere pe care scria "nici una în plus" şi "indiferenţa este complicitate" au mărşăluit sâmbătă prin zeci de oraşe, inclusiv în Pszczyna, în sudul Poloniei, unde locuia femeia. În Varşovia, demonstranţii purtau bannere pe care scria "Ar putea fi în viaţă", "Drepturile femeilor, drepturile omului", precum şi fotografii ale decedatei.

O hotărâre din 2020 a Tribunalului Constituţional din Polonia, potrivit căreia avortul pe motiv de malformaţii fetale contravine Constituţiei, a intrat în vigoare în ianuarie, ceea ce a dus la o interdicţie aproape totală a avortului şi la proteste pe scară largă. Avorturile sunt permise în Polonia doar în cazul în care sarcina este rezultatul unui viol sau dacă viaţa mamei este în pericol, deşi unele grupuri ultra-catolice doresc să elimine chiar şi aceste cazuri.

Cauza morţii femeii, şoc septic

Declanşatorul acestui nou val de proteste împotriva legii avortului a fost moartea unei femei de 30 de ani, identificată în presă doar ca Izabela, care a avut loc pe 22 septembrie, dar a fost făcută publică de familia acesteia în urmă cu o săptămână.

Activiştii spun că moartea Izabelei în a 22-a săptămână de sarcină, din cauza unui şoc septic, potrivit familiei, a fost un rezultat al respectivei hotărâri judecătoreşti.

Femeia a fost internată la un spital din Pszczyna (sudul Poloniei), unde medicii au decis că fătul nu poate supravieţui, deoarece prezenta anomalii grave şi pierduse tot lichidul amniotic. În ciuda acestui fapt, potrivit avocatei familiei, aceştia au refuzat să efectueze un avort cât timp fătul încă mai avea bătăi ale inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel