LEGEA BIG BROTHER. CNDC: Abonații, discriminați în comparație cu utilizatorii pre-pay
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că cetățenii care dețin abonamente la telefonia mobilă sunt discriminați în comparație cu cei care folosesc cartele pre-pay.

Punctul de vedere al CNCD a fost transmis, la cerere, Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, în contextul în care Legea Big Brother se află din nou în centrul atenției, după atentatele teroriste de la Paris.

Colegiul director al consiliului a constatat că, indiferent de modalitatea de achiziţionare a serviciilor de telefonie mobilă/date/interne, toţi consumatorii au obligaţia să folosească aceste servicii cu bună credinţă şi în scopuri legale, însă obligaţia de a oferi datele de identificare operatorilor o au numai posesorii de abonamente, nu şi beneficiarii cartelelor.

CITEȘTE ȘI: Victor Ponta: Nu vom angaja răspunderea pe legea "Big Brother"

„Autorităţile statului nu dispun de instrumentele necesare identificării şi tragerii la răspundere legală a acelor deţinători de cartele pre-pay care utilizează serviciile de telefonie/date/internet cu rea credinţă, în scopul săvârşirii de infracţiuni grave. Situaţia existentă între cele două categorii constituie o formă de discriminare", potrivit punctului de vedere al CNCD.

Pentru elaborarea unui punct de vedere, CNCD a cerut la rândul său poziţia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal şi operatorilor de telefonie mobilă.

Legea Big Brother, declarată neconstituțională

Curtea Constituţională a decis, pe 8 iulie 2014, cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile legii 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale.

CITEȘTE ȘI: Horațius Dumbravă (CSM): Legea Big Brother să nu fie promulgată

Legea "Big Brother" se referă la obligaţia operatorilor telecom de a reţine timp de 6 luni date despre comunicaţiile telefonice sau electronice ale abonaţilor, pe care trebuie să le pună la dispoziţia organelor de cercetare penală, cu încuviinţarea unui judecător. Aceste date nu privesc conţinutul comunicaţiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identităţile celor care comunică, timpii în care are loc comunicaţia, locaţia, etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel