Data publicării:
Legea anti-fumat: sute de parlamentari, conflict de interese la un vot vital pentru majoritatea românilor
O lege vitală pentru români întârzie în Parlament și ar putea fi chiar blocată, din cauza intereselor unor parlamentari sau a lobby-ului făcut de companiile interesate. Reprezentanți ai societății civile, dar și ai lumii științifice au acuzat inerția Legislativului. Aurelia Cristea, deputat PSD, a confirmat că legea este încălcată chiar de parlamentari, dar speră ca un nou proiect de lege să permită României, până la sfârșitul lunii noiembrie, să-și respecte angajamentele internaționale asumate.
Peste 60 la sută dintre români se simt discriminați, a spus dr. Gabriel Tatu Chițoiu, la o dezbatere organizată de Societatea Română de Pneumologie. Doar 35 la sută dintre cetățenii țării noastre fumează, dar aceștia, sprijiniți de un lobby puternic al industriei de tutun, reușesc să îi oblige pe nefumători să inhaleze aer toxic, poluat cu gudron și nicotină.
Legea care interzice fumatul în locurile publice s-ar putea poticni la Parlament, a avertizat dr. Tatu Chițoiu, deși trebuia adoptată de mult, ca urmare a convențiilor internaționale semnate de țara noastră.
”Greu a fost să respecte legea în sala de grup parlamentar”
România este ultima țară europeană care nu a adoptat legislația interzicerii fumatului în spațiile închise, a declarat deputatul Aurelia Cristea. Nici măcar actuala lege, mai slabă, nu a fost respectată. Nu a existat preocuparea pentru control, pentru monitorizare. Un exemplu este chiar Parlamentul României, unde se fumează peste tot, pe holuri sau în sălile de ședință. Cu greu am reușit ca în sala de grup parlamentar să nu se mai fumeze la ședințe. Peste o sută de parlamentari au semnat inițiaitiva legislativă care va reglementa fumatul în acord cu normele din țările civilizate. Mă tem, însă, că există parlamentari fumători care se opun inițiaitivei din confort personal. Sper că legea va trece, totuși, până la sfârșitul lunii noiembrie. Sute de organizații nonguvernamentale, alcătuite din tineri și studenți, solicită această lege, s-au implicat pentru că vor să li se protejeze dreptul la viață, pentru că nu vor ca alți tineri să fie transformați în dependenți de tutun.
Societatea civilă: să fie pedepsiți!
Parlamentarii nu pot ignora mesajul tinerilor. Barierele ridicate de Comisia de Sănătate, care sprijină viciul, vor cădea, a spus Ramona Brad, reprezentant al unei coaliții împotriva fumatului. Nu putem ști dacă opoziția la noua lege este rezultatul unor activități neetice ale parlamentarilor, dar sigur este vorba despre inerție și confort personal al celor ce ridică bariere în calea schimbărilor sociale. Marius Eremia, președintele Aer Pur, a cerut parlamentarilor care fumează să se recuzeze din comisii și să nu participe la vot, pentru că sunt în conflict de interese. Să fie pedepsiți cei care au în atribuții controlul normelor anti-fumat și nu le aplică, a mai solicitat Eremia.
Singurul risc important care poate fi redus prin lege
Prof. Miron Bogdan a arătat că fumatul este cel mai important factor de risc pentru sănătate care poate fi influențat legislativ. Nu putem da o lege care să interzică diabetul, dar prin interzicerea fumatului în spații închise va fi redusă prevalența acestei ”boli”, a spus prof. Miron Bogdan. S-a constat o reducere a prevalenței cu 5-6%, după introducerea legislației europene, ceea ce ar însemna 1 milion de oameni mai sănătoși în România.
Mesaje perverse în campaniile pentru elevi
Prof. Alexandru Rafila, reprezentant al României în Comisia OMS Europa, a subliniat că țara noastră și-a luat angajamente internaționale, în 2005, și trebuie să le introducă în legislație. Finlanda, Islanda și Scoția, de pildă, și-au propus ca până în 2025 să nu mai aibă decât 5% fumători, în populație. În România s-a constatat o scădere a numărului fumătorilor, după 2007, dar situația stagnează. Cauza este o campanie de susținere a fumatului, pe internet, dar și unele campanii cu mesaje perverse adresate elevilor. Acestea îi condiționează pe copii să fumeze de la 18 ani, fiindcă așa este cool, a spus prof. Rafila.
Restaurantele au de câștigat dacă se interzice fumatul
Dr. Magdalena Ciobanu, expert în combaterea fumatului, a susținut că argumentele economice aduse de industria tutunului sunt false. Industria de tutun nu produce real valoare, decât la export, a spus Ciobanu. În țară, cifrele sunt mult mai mici decât cele invocate. Vânzătorii de țigări strâng acciza din buzunarul cetățeanului. Dacă s-ar reduce fumatul, acești bani, care sărăcesc efectiv familiile fumătorilor, s-ar duce pentru cheltuieli care îmbunătățesc nivelul de trai. Restaurantele, teatrele și cinematografele ar avea de câștigat dacă se reduce fumatul: oamenii ar avea mai mulți bani de cheltuit pentru timp liber și distracție, dacă nu i-ar mai da pe țigări, a spus Ciobanu.
Sistemele de ventilație nu sunt eficiente
Prof. Florin Mihălțan a punctat că numai o lege corectă privind fumatul în spaţiile publice poate să fie o pârghie pentru a scădea numărul fumătorilor. Prof. Mihălțan consideră că o legislaţie bună în domeniu ar duce şi la o reducere a costurilor pentru sănătate. Fumatul crește absenteismul, reduce productivitatea și scade speranța de viață, atât a fumătorilor cât și a celor din jurul acestora. Sistemele de ventilație nu sunt eficiente, nu se poate ”conviețui” în spații închise cu fumătorii.
"Unde se fumează, acele particule trenează indiferent că este geamul deschis şi se face o aerisire corespunzătoare. Singura soluţie de protecţie a populaţiei rămâne ca toate spaţiile publice să fie fără fumat", a concluzionat medicul.
Profesorul Mihălțan este președintele Societății Române de Pneumologie, care a organizat dezbaterea ”Despre fumat, de la teorie la public”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News