Legea ”agenților străini” din Georgia a fost adoptată. SUA și UE anunță sancțiuni
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
A fost adoptată controversata lege cu privire la ”agenții străini” din Georgia.

Parlamentul georgian a votat marți pentru adoptarea legii controversate care ar cataloga ONG-urile și instituțiile media susținute de Occident drept ”agenți străini”, marcând o escaladare dramatică a unei dispute tot mai mari cu Washingtonul și Bruxelles-ul.

Propunerile, care ar desemna grupurile societății civile care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate ca „urmărind interesele unei puteri străine”, au fost adoptate de parlamentari cu o marjă de 84 de voturi la 4, majoritatea parlamentarilor din opoziție abținându-se.

Acest lucru vine după ce președintele georgian Salome Zourabichvili a refuzat să promulge legea, catalogând-o drept o „lege rusească” care „contravine constituției și tuturor standardelor europene”. Cu toate acestea, veto-ul ei a fost anulat de o majoritate simplă în Parlament. Acum, președintele Parlamentului, Shalva Papuashvili, va semna legea.

Motivarea partidului de guvernământ

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, a declarat că normele sunt necesare pentru a preveni influența din străinătate, acuzând ONG-urile de promovarea „propagandei LGBT” și de încercarea de a organiza „o revoluție”. Criticii din Georgia se tem că aceasta ar putea fi un precursor al unei represiuni în stil rusesc asupra societății civile înaintea alegerilor naționale din octombrie. Cea mai înaltă autoritate juridică europeană a avertizat că normele seamănă cu cele folosite de Moscova pentru a reduce la tăcere disidența și a închide ONG-urile.

Washingtonul a anunțat că va impune interdicții de călătorie și alte sancțiuni politicienilor „complici în subminarea democrației în Georgia”, iar UE a declarat că adoptarea proiectului de lege ar torpila speranțele țării din Caucazul de Sud de a adera la blocul comunitar.

În decembrie 2023, Bruxelles-ul a acordat Georgiei statutul de candidat la UE, în ciuda preocupărilor legate de regresul în ceea ce privește drepturile omului și de eșecul în implementarea unor reforme cheie.

Vorbind înaintea votului, cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a avertizat din nou că proiectul de lege „nu este în conformitate cu valorile UE” și ar avea „un impact asupra parcursului european al Georgiei”. Un răspuns specific din partea Bruxelles-ului, a spus el, va fi discutat la o reuniune a miniștrilor de Externe din iunie.

Viitorul european al Georgiei

Vorbind pentru POLITICO în momentul votului, Tina Bokuchava, liderul celui mai mare partid de opoziție din Parlamentul Georgiei, Mișcarea Națională Unită, a acuzat Guvernul că „încearcă să priveze poporul georgian de viitorul său european”.

„Aspirațiile europene ale Georgiei pot fi protejate doar prin schimbarea regimului. Înaintea alegerilor din octombrie este esențial ca liderii opoziției să se reunească pentru a anula această lege inspirată din Kremlin și pentru a readuce Georgia pe calea europeană", a declarat ea.

Potrivit lui Kornely Kakachia, director al Institutului Georgian de Politică, adoptarea legii „marchează consolidarea autoritarismului” care a definit tot mai mult ultimii ani de mandat ai partidului Visul Georgian.

Este posibil ca Bruxelles-ul să nu înghețe imediat statutul de candidat al țării, așteptând rezultatul alegerilor din octombrie, a spus el, „dar procesul se va îngheța și nu va mai fi o afacere ca de obicei cu Guvernul Georgiei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel