Lege cu păstrarea câinelui sau pisicii în caz de divorţ. România, cu 14 ani înaintea Spaniei
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 10 ian, 13:25
WhatsApp
Lege cu păstrarea câinelui sau pisicii în caz de divorţ. România, cu 14 ani înaintea Spaniei
Cine păstrează câinele sau pisica în caz de divorţ? O lege spaniolă clarifică începând de miercuri acest tip de contencios şi acordă foştilor parteneri de viaţă o custodie alternativă pentru animalele lor de companie, considerate de acum "fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate", nu doar simple "lucruri", informează AFP.

Cu 14 ani înaintea spaniolilor. Prevederea care există în România, încă din anul 2008, cu privire la sancțiuni pentru traumatizarea pshică a animalelor

Senatorul Marius Marinescu, în calitate de autor al Legii de protecție a animalelor, atrage atenția că prevederea din noua lege adoptată în Spania, cu privire la sancțiuni pentru traumatizarea pshică a animalelor, figurează în Legea de protecție a animalelor din România încă din anul 2008. Prin urmare, solicită Televiziunii Române, Radiodifuziunii, dar și Ministerului Educației să promoveze teme de protecție a animalelor și de educație juridică pentru cunoașterea și aplicarea legislației în vigoare. Acest fapt va duce la schimbarea mentalității în masă asupra aspectului menționat, respectiv protecția animalelor.

Ce mai clarifică noua lege spaniolă


În cazul unui divorţ care nu este amiabil, judecătorul va trebui să aibă în vedere "viitorul animalelor de companie, ţinând cont de interesul membrilor familiei şi de bunăstarea animalului, repartizarea timpilor de custodie şi de îngrijirile necesare", precizează textul de lege spaniol, sprijinit de coaliţia aflată la putere, alcătuită din socialişti şi Podemos (stânga radicală), şi intrat în vigoare miercuri.

O pisică, un câine, o broască ţestoasă, un peşte sau o pasăre domestică vor putea astfel să facă obiectul unei custodii alternative. Până la această lege, custodia animalelor de companie în caz de divorţ "reprezenta obiectul unor controverse în tribunale", fapt care a motivat această modificare a Codului Civil spaniol.

Proprietarii trebuie "să garanteze bunăstarea" animalelor de companieNoua lege îi obligă, de asemenea, pe proprietari "să garanteze bunăstarea" animalelor de companie. În caz contrar sau dacă una dintre persoanele vizate are antecedente în materie de maltratare a animalelor, custodia poate de acum să îi fie refuzată sau retrasă de un judecător. Bunăstarea animalelor de companie trebuie avută în vedere de instanţele spaniole şi în cazul unor succesiuni litigioase, dacă mai mulţi moştenitori solicită custodia acestora.

Podemos, care face pare din Guvernul de la Madrid, doreşte să meargă şi mai departe în această direcţie şi speră să adopte în 2022 un proiect de lege ce vizează, mai ales, interzicerea vânzărilor de animale de companie în magazine.
Mai multe ţări europene şi-au modificat deja codurile civile pentru a recunoaşte caracterul viu şi sensibil al animalelor, aşa cum s-a întâmplat în Franţa în 2015, precum şi în Germania, Elveţia, Austria şi Portugalia.

Citește și Campionul uitat al României. Zace în București, fără ca lumea să știe cine este: Nicolae Linca. Apel către Nicușor Dan / video

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro