Legăturile miliardarului dispărut Mike Lynch cu serviciile secrete din Marea Britanie și SUA
Miliardarul Mike Lynch, dispărut în naufragiul iahtului Bayesian, ar fi avut legături cu serviciile secrete din Marea Britanie și SUA.
Despre scufundarea iahtului de lux „Bayesian”, care transporta 22 de persoane, în largul Siciliei, se discută în toată lumea, iar în jurul dispariției magnatului britanic al tehnologiei, Mike Lynch, apar tot felul de discuții în contextul în care cu două zile înainte, partenerul său de afaceri, Stephen Chamberlain, a fost rănit mortal într-un accident de mașină.
În calitate de asociați de afaceri de lungă durată, cei doi au fost judecați ca și coinculpați într-un proces pentru fraudă privind vânzarea companiei de software Autonomy către Hewlett-Packard pentru 11 miliarde de dolari. În urma vânzării Autonomy în 2011, Lynch a cofondat firma de securitate cibernetică Darktrace, iar Chamberlain a fost numit director financiar. Compania cu sediul în Cambridge luptă împotriva atacurilor cibernetice folosind software care învață modelele de comportament ale fiecărui actor din cadrul unei organizații și detectează activități neobișnuite. Până acum cele două accidente au fost atribuite unei coincidențe tragice, dar la toată această intrigă se adaugă legăturile partenerilor de afaceri cu serviciile secrete din Marea Britanie și SUA, scrie Politico.
Conexiuni de spionaj
Potrivit sursei citate, Lynch a cofondat Darktrace în parteneriat cu foști oficiali ai serviciilor secrete din Regatul Unit în 2013. Se pare că unul dintre cofondatori a fost Stephen Huxter, o figură de rang înalt în echipa de apărare cibernetică a MI5, care a devenit director general la Darktrace.
Fondul de capital de risc de 1 miliard al Invoke Capital – înființat în urma vânzării Autonomy – a susținut Universitatea Cambridge cu o investiție inițială de 12 milioane de lire sterline. Din poziția de director general al Darktrace, Stephen Huxter l-a angajat în calitate de director executiv al pe Andrew France, care venea cu o experiență de 30 de ani în cadrul GCHQ, iar acesta s-a alăturat mai târziu consiliului de administrație al companiei. Lynch a stat în consiliu până în 2018, atunci când a demisionat după ce a fost acuzat de fraudă.
Fostul șef al MI5 - Jonathan Evans a stat de asemenea în consiliul de administrație al Darktrace pentru o perioadă, în timp ce Jim Penrose, un fost angajat al Agenției de Securitate Națională a SUA, a condus anterior operațiunile companiei americane.
Printre alți foști fani ai companiei s-ar număra și directorul de tehnologie Dave Palmer, care a lucrat anterior la MI5 și GCHQ, și directorul de securitate John Richardson, care a lucrat la apărarea cibernetică pentru guvernul Regatului Unit.
Dar potrivit Politico, conexiunile lui Lynch cu serviciile de informații au existat și înainte de Darktrace. Prima sa companie - Cambridge Neurodynamics, specializată în recunoașterea amprentelor digitale pe computer, deținea contracte cu agențiile de informații din Marea Britanie.
Interesant este și faptul că Lynch, cunoscut drept fan al spionului fictiv James Bond, a numit sălile de conferință din sediul companiei Autonomy după răufăcătorii seriei de filme, inclusiv Dr. No și Goldfinger. S-a spus că ar fi avut un rezervor de pește în zona de recepție a companiei plin de piranha, ca un tribut adus unei scene din filmul “You Only Live Twice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News