Legătura între locuirea în apropierea spațiilor verzi și riscul de accident vascular cerebral
Există o legătură ciudată între locuirea în apropierea spațiilor verzi și riscul de accident vascular cerebral.
Zonele verzi vă oferă mai mult decât un loc în care să vă relaxați. Ele vă pot afecta, de asemenea, șansele de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu care a asociat spațiile verzi din apropiere cu o reducere cu 16% a riscului de accident vascular cerebral. În scopul cercetării, spațiile verzi din apropiere au fost socotite drept cele aflate la 300 de metri de casă. Datele prelevate din sistemul public de sănătate care acoperă peste 3,5 milioane de adulți din regiunea Catalonia din Spania au fost colectate în 2016 și 2017.
Deși datele nu arată că spațiile verzi sunt cauza directă a reducerii riscului de accident vascular cerebral, cercetătorii notează că asocierea este suficient de puternică pentru a justifica investigații suplimentare, iar acestea susțin ideea că a avea mai multă natură în jur este un beneficiu pentru sănătatea noastră.
„Studiul demonstrează importanța factorilor determinanți de mediu în riscul de accident vascular cerebral”, a spus neurologul Carla Avellaneda, de la IMIM-Hospital del Mar din Barcelona, Spania.
„Având în vedere că se prevede că incidența, mortalitatea și dizabilitatea atribuite bolii vor crește în următorii ani, este important să înțelegem toți factorii de risc implicați”, a mai adăugat medicul.
Verdeața și spațiile naturale pot stimula sănătatea în mai multe moduri: pot reduce stresul, pot oferi oamenilor locuri de exerciții și pot proteja sănătatea mintală. Se pare că există și un anumit efect asupra probabilității de apariție a problemelor cerebrovasculare.
Cercetătorii au analizat și alți factori ce ne pot afecta sănătatea
De asemenea, echipa a analizat trei poluanți atmosferici în același studiu: dioxid de azot (NO2), particule sub 2,5 microni (PM2,5) și particule de funingine.
După cum s-a descoperit în studiile anterioare, o expunere mai mare la acești poluanți a fost legată de un risc mai mare de accident vascular cerebral. Studiile anterioare au descoperit, de asemenea, că o expunere mai mare la acești poluanți a fost asociată cu un risc puțin mai mare de accident vascular cerebral. În această analiză recentă, de exemplu, pentru fiecare creștere de 10 micrograme de NO2 pe metru cub, riscul crește cu 4%.
„Trebuie avut în vedere faptul că, spre deosebire de alți poluanți ai aerului, care au diverse surse, NO2 este cauzat în principal de traficul rutier”, a spus epidemiologul de mediu Cathryn Tonne, cercetător la ISGlobal.
„Prin urmare, dacă vrem cu adevărat să reducem riscurile multiple pe care acest poluant le prezintă pentru sănătatea oamenilor, trebuie să implementăm măsuri îndrăznețe pentru a reduce utilizarea mașinii”, a adăugat el.
Cercetările ulterioare ar putea analiza exact de ce mai mult spațiu verde într-o zonă pare să contribuie la reducerea riscului de accident vascular cerebral pentru persoanele care locuiesc acolo. De asemenea, cercetătorii cer reglementări revizuite pentru nivelurile permise de poluanți în orașe, conform ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News