Data publicării:

Legătura dintre melodiile virale și bolile infecțioase. Cercetătorii au descoperit asemănări inimaginabile

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Cultura
WhatsApp
Legătura dintre melodiile virale și bolile infecțioase. Cercetătorii au descoperit asemănări inimaginabile / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Legătura dintre melodiile virale și bolile infecțioase. Cercetătorii au descoperit asemănări inimaginabile / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

O serie de cercetări din Marea Britanie dezvăluie legătura dintre melodiile viralizate și evoluția bolilor infecțioase.

Potrivit unor noi cercetări din Marea Britanie, melodiile care devin virale sunt descărcate într-un mod care seamănă foarte mult cu răspândirea unui virus real. Rezultatele sugerează că unele melodii sunt de-a dreptul infecțioase, trecând de la o gazdă la alta într-un mod similar cu un agent patogen.

Când cercetătorii au urmărit descărcările de melodii de pe telefoanele mobile Nokia între 2007 și 2014, au descoperit că unele melodii se încadrează perfect într-un model similar al unei boli infecțioase, cunoscut sub numele de modelul susceptibil-infecțios-recuperat (SIR).

Curbele epidemice rezultate fac ca echipa să creadă că pot exista mecanisme sociale similare în joc pentru propagarea atât a bolii, cât și a cântecului.

„Melodiile populare sunt adesea descrise ca „virale” sau „atrăgătoare” ca și cum ar putea „infecta” oamenii. Poate că această descriere este mai potrivită decât a fost recunoscută anterior”, scriu autorii.

"De fapt, seriile de timp pentru descărcare pentru multe melodii populare pe care le examinăm în acest studiu sunt similare ca formă cu seriile de timp pentru bolile infecțioase", au mai precizat cercetătorii.

Modelul SIR a fost dezvoltat pentru a evidenția mecanismele care stau la baza transferului bolii, ceea ce înseamnă că îl putem folosi pentru a face referințe similare și despre muzica populară. De asemenea, cercetările emergente sugerează că structura unei comunități influențează și popularitatea unei melodii.

O piesă se viralizează doar în condiții sociale potrivite

În studiile anterioare, de exemplu, când același set de muzică a fost cântat pentru diferite grupuri, a fost greu de prezis care melodie ar fi cea mai populară. Studiile de neuroimagistică au descoperit, de asemenea, că adolescenții își pot schimba opinia asupra unui cântec atunci când li se oferă părerea altora.

Ambele linii de cercetare sugerează că melodiile devin virale numai dacă piesa în sine este suficient de contagioasă și dacă există condițiile sociale potrivite.

În studiul de față, atunci când cercetătorii au comparat diferite genuri de melodii, au identificat diferite tipuri de descărcare și comportament de partajare a muzicii între fani.

Deși muzica pop este considerată cea mai populară, de exemplu, melodiile electronice păreau să câștige popularitate și „să se răspândească” cel mai rapid în Marea Britanie.

Muzica se propagă la fel ca un virus

Autorii cred că acest lucru se datorează faptului că fanii Electronică sunt o „comunitate mai sensibilă” la infectare. Deoarece este un gen mai de nișă, fanii Electronica sunt probabil strâns conectați, permițând melodiei atrăgătoare să circuleă de la gazdă la gazdă cu o ușurință mult mai mare decât genurile mai iubite precum Pop.

Rezultatul este că melodiile de succes ale genului Electronica trec prin epidemii mai scurte și mai rapide, „ceea ce înseamnă că aceste melodii par să câștige popularitate mai repede decât cele din alte genuri și să se viralizeze mai repede printre populațiile sensibile”.

Ceva similar se întâmplă atunci când un virus contagios se răspândește printr-o comunitate strâns legată. În primul rând, se transmite de la persoană la persoană prin interacțiuni sociale. Apoi, când rezerva de indivizi sensibili este epuizată, aceasta atinge un vârf și începe să scadă, scrie ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel