Legalizare canabis. Dr. Ostin C Mungiu explică de ce este ”atâta grabă”
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Dr. Ostin C Mungiu, profesorul care a introdus disciplina Algeziologie (studiul durerii) în România explică de ce discuția pentru legalizarea canabisului în țara noastră nu trebuie luată în derâdere.

Profesorul universitar emerit dr. Ostin C. Mungiu, cunoscutul medic care a introdus disciplina Algeziologie (studiul durerii) în România, explică de ce extractele medicale din canabis ar fi utile unor pacienți și că problema aprobării lor pentru uz medical nu e deloc nouă!

Reacția sa vine după ce câțiva specialiști de Institutul de Psihiatrie „Socola" din iași i-au spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, că asta nu e o problemă priotară în sistemul de sănătate din țara noastră.

„În numărul de luni, 25 martie, anul curent, al Ziarului de Iași, a apărut, sub semnătura redactorului Simona Relea, materialul cu titlul „Specialiștii ieșeni îi dau cu canabisul peste nas ministrului Teodorovici". Din material reiese că un psihiatru de la Institutul „Socola" consideră că: „Din punct de vedere medical, consider că discuția a demarat într-un moment nepotrivit. Nu aceasta era urgența pentru sistemul medical din România [...] Dar, brusc, se propune legalizarea canabisului în scop medical. Iar lucrurile se mișcă foarte repede, cu o viteză uluitoare apare și o comisie care se ocupă de această problemă de parcă ar fi urgența numărul 1 a sistemului medical din România"", explică Profesorul universitar emerit dr. Ostin C. Mungiu motivul pentru care a ales să comenteze subiectul.

Legalizarea folosirii canabisului în scop medical nu e nouă

„Pentru buna informare a autorului și a publicului, doresc să menționez că problema utilizării canabinoizilor în scopuri medicale preocupă specialiștii din țara noastră de câteva decenii. Am publicat împreună cu colaboratorii încă din 2002 într-o revistă medicală articolul intitulat „Sistemul canabinoid – implicații în algeziologie". Ulterior, am publicat câteva materiale pentru informarea publicului larg, pentru a reveni cu un material bine documentat în săptămânalul „Viața medicală" din 18.10.2013, intitulat „Potențialul terapeutic al canabinoizilor: o evaluare necesară" . După ce, în studiul menționat, prezentam date farmacologice (inclusiv o clasificare originală) și utilizările terapeutice ale canabinoizilor, treceam în revistă experiența de decenii a unor țări precum: Canada, SUA, Israel, Germania, Spania, Olanda și Republica Cehă. În finalul materialului propuneam următoarele:

- Flexibilizarea legislației în domeniu, care să permită facilitarea accesului la preparatele medicamentoase, aflate deja în uz în țările dezvoltate;

- Organizarea, sub egida Ministerului Sănătății, a unui colectiv de profesioniști, care să stabilească afecțiunile în care este prioritar să se utilizeze aceste produse;

- Informarea personalului medical și a pacienților asupra utilizării canabinoizilor și a aprecierii raportului risc-beneficiu, în cazul includerii în schemele de tratament a acestor produse farmaceutice;

După cum se vede, nimic nou sub soare", notează cunoscutul specialist.

CITIȚI CONTINUAREA PE DC MEDICAL


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel