Lecţii de supravieţuire: În Suedia, elevii sar îmbrăcați în apa rece ca gheața pentru a-şi testa limitele de rezistenţă la frig
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Elevii suedezi se călesc cu lecţii de înot în apă rece ca gheaţa!

Elevii de la o școală din Stockholm (Suedia) participă, la ora de sport, la un exercițiiu ciudat: sar în apa rece ca gheaţa, cu temperatura de 1 grad Celsius, a lacului Ravalen. Astfel, un şcolar în vârstă de 11 ani plonjează în ea îmbrăcat, în aplauzele colegilor săi de clasă. Cei 40 de elevi sunt la ora de sport, unde participă la o lecţie de "isvaksovning" - care se traduce prin „exerciţiu la copcă", menită să îi înveţe cum să iasă din apă în cazul unui accident, notează France24. În districtul Sollentuna, în fiecare zi, timp de trei săptămâni, 750 de elevi vor sări pe rând în această copcă pentru a deprinde metodele de supravieţuire.

Astfel de cursuri, foarte frecvente în ţările nordice, rămân în mare parte opţionale, însă toţi elevii din această grupă au dorit să participe. Mulţi suedezi nu merg pe gheaţă fără aceşti pioleţi. În lipsa lor, este extrem de dificil de ieşit la suprafaţă fără a aluneca înapoi în apa letală. „A fost mult mai frig decât credeam", a declarat unul dintre elevi. "Dar tot am rezistat 30 de secunde", a mai spus Elton.

În 2021, potrivit Swedish Life Rescue Society, 16 persoane au murit în Suedia după ce au căzut prin gheaţă, comparativ cu 10 în anul precedent. În total, au fost înregistrate aproximativ 100 de accidente.

În timpul exerciţiului, elevii sunt complet îmbrăcaţi şi poartă căciuli, mănuşi, pantofi şi rucsacuri, pentru a simula mai bine condiţiile reale. „Este important deoarece este o ţară în care activităţile în aer liber reprezintă o parte importantă a vieţii oamenilor", a declarat Anders Isaksson, profesorul lor de educaţie fizică, la şcoala Vaxmoraskolan. Aceste băi reprezintă pentru unii din ei un test al rezistenţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel