Lecție din gramatica actualizată a limbii române cu profesoara Mariana Badea: Nu este greu, dar este ceva nou
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 12 sep, 16:13
WhatsApp
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Schimbarea gramaticii limbii române a luat prin surprindere nu doar elevii, ci și profesorii.

Noua programă de limba română pentru ciclul gimnazial, aflată de curând în vigoare, impune o altă abordare a gramaticii limbii române prin introducerea de noi termeni, noțiuni, aspecte ale claselor lexico-gamaticale și ale funcțiilor sintactice! 

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, în exclusivitate pentru DC News, a vorbit despre noii termeni introduși

Anca Murgoci: Clitice anticipate și clitice reluate; calitatea de centru și calitatea de adjunct a claselor lexico-gramaticale, realizări ale părților de propoziție și posibilități combinatorii ale părților de vorbire, substantivele masive și arhigenul, cele cinci conjugări ale verbului, modul prezumtiv, desființarea diatezelor reflexivă și pasivă,  verbele interent reflexive, relația ternară a numelui predicativ, complementul prepozițional sunt câteva dintre noile terminologii și noțiuni. Sunt multe noțiuni despre care nu am auzit. Vă rugăm să ne explicați ce este conjugarea a cincea a verbului, de exemplu.

Mariana Badea: Da, conjugarea a V-a nu este cel mai greu lucru: din conjugarea a IV-a făceau parte verbele terminate în „i” și „î” (a sui; a coborî), care s-au despărțit, iar verbele terminate în „î” au „plecat” la conjugarea a V-a (a coborî).

Anca Murgoci: Să facem un exercițiu simplu. Imaginați-vă că aveți în față un elev de clasa a cincea căruia trebuie să-i explicați cea mai grea schimbare.Mariana Badea: La clasa a V-a nu sunt multe noutăți. Între acestea, sunt cliticele pronominale, „fostele” forme neaccentuate ale pronumelor, aceleași care îl încurcau și pe Nică a lui Ștefan a Petrei când era elev la „fabrica de popi” și pe care trebuia să le memoreze: „Nebun era el să-și piardă viața din pricina lui mi-ți-i, ni-vi-li, me-te-îl-o, ne-ve-i-le, ca Davidică? Eu, ca și Mirăuță, nu mă prea osteneam...” (Ion Creangă, „Amintiri din copilărie”).


Așadar, cliticele pot fi „clitice anticipate” dacă se află în fața complementului și „clitice reluate” dacă se află după acesta. Nu este greu, dar este ceva nou.

G Ad:


*L-am văzut pe Mihai în parc. - l = clitic anticipat (aflat înaintea complementului direct „Mihai”, substantiv înlocuit de cliticul pronominal: pe cine am văzut? pe el/îl/l-).


*Pe Mihai l-am văzut în parc. - l = clitic reluat (aflat după complementul direct „Mihai”, substantiv înlocuit de cliticul pronominal: pe cine am văzut? pe el/îl/l-).

O altă noutate la clasa a V-a este complementul prepozițional, cazul acuzativ, provenind din fostul complement indirect în acuzativ, cel care răspunde la întrebările cu prepoziție: cu cine, cu ce, de la cine, de la ce, pentru cine, pentru ce, la cine, la ce? etc.


O noutate, pe care nu am înțeles-o ca argument de schimbare a termenului, este faptul că propoziția enunțiativă - aceea după care se scrie „punct” -, se numește „enunț asertiv”, precum și faptul că se face distincție între „enunț” și „propoziție”.

„Limba română. Gramatica pentru elevi”, la Editura Badea&Professional Consulting, o carte unică pe piață care explică, în mod simplu, schimbările 


Pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor aceste noutăți, Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a publicat cartea ”Gramatica actualizată”. Explică și clarifică noile terminologii și concepte - destul de multe - cu care elevii nu sunt obișnuiți, iar în manuale ori nu există deloc, ori sunt doar menționate. 


În finalul cărții, există „EXTRAS DIN ORDINUL MINISTRULUI EDUCAȚIEI NAȚIONALE NR.3393/28.02.2017 - ANEXA NR.2 - PRIVIND APLICAREA NOILOR PROGRAME PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIMNAZIAL”, care se referă strict la gramatica limbii române.

VEZI AICI ȘI PRIMA PARTE A DISCUȚIEI CU MARIANA BADEA: https://www.dcnews.ro/noua-programa-gramatica-limbii-romane-schimbata-fundamental-profesoara-mariana-badea-nu-s-a-discutat-aproape-deloc-in-presa-pentru-ca-nu-a-interesat-pe-nimeni_837167.html

Cartea este adresată și persoanelor care vor să dea admitere la Facultatea de Drept, Academia de Poliție, Facultatea de Litere, Facultatea de Jurnalism, Facultatea de Științele Comunicării, SNSPA.

Stați pe DC News pentru că vom continua să prezentăm noutățile gramaticii limbii române explicate de profesoara Mariana Badea și în alte articole. 

2. -imagine fara descriere- (gramatica-actualizata-mariana-badea_77062300.jpg)

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro