Data publicării:

Lecția prof. Constantin Arseni despre ”plicul pentru medic”. Momente memorabile cu un ceferist și doi procurori

Autor: DCNews Team
WhatsApp
alexandru-ciurea
alexandru-ciurea

Profesorul Alexandru Ciurea își amintește cu plăcere despre marele profesor Constantin Arseni, care, pe lângă lecțiile de neurochirurgie, dădea colaboratorilor mai tineri și lecții de viață. Prof. Ciurea, director medical și neurochirurg la Spitalul Sanador,  a povestit pentru DC News că Arseni accepta recunoștința pacienților, dar nu cerea niciodată ceva de la bolnavi. Obiceiul de a-și nota numele celor care îi dădeau ”plicul” l-a salvat pe Constantin Arseni de procurori. Momentul când a primit de la un ceferist o sticlă cu lapte este o lecție memorabilă pentru toți medicii din România.

”Profesorul Arsenie niciodată nu cerea ceva. Cred că a primit cadouri, a primit și bani. Le spunea studenților care veneau la spital: ”Am să vă spun o întâmplare, care mi s-a întâmplat mie și din care să trageți învățăminte. În 1945-46 am operat nevasta unui CFR-ist. CFR-istul a venit la mine și mi-a adus o sticlă de lapte. Bine, vă multumesc, lasați-o acolo... și CFR-istul a rămas în urmă. Ce dorești? Dați-mi sticla înapoi”. Asta era lecție pentru noi să nu cerem niciodată”, a spus prof. Ciurea.

 VEZI ȘI: Cum i-a salvat prof. Arseni pe Elena și Nicu Ceaușescu. Două accidente care puteau schimba istoria

Procurorii nu știau cum să iasă mai repede din birou

”Mai era o poveste: Într-o zi au venit doi procurori la ușă și au zis domnule profesor, noi știm că primiți bani. Și a zis: Da, primesc. Și a scos un plic și scria acolo, procuror Vasilescu Ion. Au înlemnit, era procurorul general. Nu știau porcurorii cum să iasă mai repede din birou.  Avea numele celor care i-au dat scrise. Scria pe plicuri numele celor care le dăduseră. Poate să le înapoieze, dacă nu mergea bine pacientul”, a mai zis profesorul.

Mitul spitalului construit din banii profesorului Arseni

”Apoi s-a spus că din banii lui a ajutat foarte mult la ridicarea clinicii de neurochirurgie, care s-a numit Bagdasar, apoi s-a numit Bagdasar-Arseni.

Nu cred că în mod direct Arseni a contribuit cu bani, dar din multitudinea de cadouri a dat peste tot, constructori, șef de șantier. Asta era structura domniei sale. Intra în editură și împărțea țuici, de toate, ca toată lumea să fie mulțumită și să iasă calitate”, a conchis Alexandru Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel