Data publicării:

Lecția lui Vasile Blaga pentru Adrian Severin

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
val-valcu
val-valcu

Acum, chiar se poate spune că regimul Băsescu este favorizat de presa tabloidă: după ce a câștigat al doilea mandat cu liicenii și patapievicii de la OTV, primește muniție direct de la mama presei de profil, The Sunday Times. Culmea, oricine putea să vadă că Severin oferă consultanță contracost.  

În calitate de consultant extern al unei firme de avocatură din București, Severin a obținut 9.900 de lei în 2008, după cum a scris singur  în declarația de avere. În același an, ca membru al Curților de Arbitraj din Paris, Malta și Slovenia, a primit câte 10.000 de euro de la fiecare. Pare mult, dar să ne gândim că un notar câștigă, în satul Păunești, de pildă,  chiar și 1 milion de euro. Pe același site, Severin declară indemnizații de participare în  advisory board-uri de 14.000 de euro, de la Unicredit International și Chayton Capital Property Fund...

Dacă nu era mineriada din 1991, marea privatizare se făcea în România cu cel puțin cinci-șase ani mai devreme. Fabricile s-ar fi vândut înainte să fie furate pe bucăți, iar clasa medie se constituia mai rapid, prin acumularea de acțiuni, plecând de la ”cupoanele” prin care se împărțea averea statului către toți cetățenii. Acest plan strategic, blocat prin venirea minerilor și apoi a premierului Teodor Stolojan, a fost pregătit de ministrul reformei din acea vreme, Adrian Severin.  Măcar pentru că a încercat să facă o privatizare onestă și ar fi meritat recunoașterea românilor. În 2000,  ignorat de Roman și blocat de Băsescu, noua stea a PD, Severin reușește ceea ce nu reușise niciun român: recunoașterea internațională. Este ales președinte al Adunării Parlamentare a OSCE, fără niciun sprijin din țară.

Credeți că va conta acest lucru pentru cei din PDL, disperați să găsească puncte vulnerabile în rândul celor din Opoziție? Monica Macovei s-a și grăbit să ceară DNA să-l ancheteze pentru implicarea în activitatea de consultanță, oferită ”firmei” Taylor&Jones. Se vede treaba că înfocata susținătoare a regimului de mână forte s-a cam moleșit, de vreme ce nu solicită, direct, arestarea preventivă. Oricum, Severin va fi tocat mărunt-mărunt de presă și va fi atacat frenetic de propagandiștii portocalii.

Este foarte probabil ca Sunday Times, de teamă ca Severin să nu-și publice în declarația de interese contractul, să se fi grăbit cu dezvăluirea, ca să nu piardă banii investiți în acest proiect. Mai mult ca sigur că , din punct de vedere legal, Adrian Severin nu va fi scos vinovat. Moral, el este condamnat de către public, din start, iar orice argument va fi respins de cei care simt, pe pielea lor, zi de zi, cum se iau deciziile politice la București.

Momentul este delicat nu doar pentru Severin, ci și pentru întreaga Opoziție. Într-un moment în care se pregătește o hartă a statului mafiot-clientelar girat de Băsescu, reprezentanții PSD trebuie să dea explicații pentru un europarlamentar acuzat de corupție. Deputatul austriac Strasser, prins în același scandal, după ce a respins acuzațiile, a revenit cu o demisie, două ore mai târziu. Din păcate, instituția demisiei nu a prins la români, fiind asociată cu recunoașterea vinovăției. Să nu credem că occidentalii demisionează din spirit civic. Ei au constatat că demisia e o formă de  autoprotecție. Odată ajuns ”fost”, nu mai interesezi pe nimeni, presa te uită, iar dacă ulterior se dovedește că ai avut dreptate, te întorci pe cai mari, ca victimă. Uitați-vă la Vasile Blaga! A ”ieșit afară” imediat, deși nu lui i s-a cerut asta, și oricum nu avea nicio vină. Ce-ar fi fost ca scandalul din vămi să-l prindă în funcție? Acum a ajuns personajul pozitiv din PDL, în vreme ce Blejnar, care se ține sau e ținut cu disperare în  funcție a devenit o imagine simbol, o țintă care va fi urmărită și după ce susținătorii săi vor pierde puterea.

Greu de spus ce este mai rău pentru PSD: să piardă un om de forță în PE,  plus acuzațiile  gen ”ați văzut că a demisionat, e clar că e vinovat” sau să încaseze, săptămâni la rând, acuzații de corupție legate de un demnitar în funcție? Din punctul de vedere al lui Adrian Severin, cred că o demisie, urmată de o exonerare din partea PE ar fi premisele unei reveniri în forță și a unei cariere solide în politica europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel