Lecții de stil cu Janina Nectara, prima româncă din Vogue: “Uitați-vă în oglindă!”
Data publicării:
Autor: Dana Popa
WhatsApp
Jurnalistul și bloggerul de fashion Janina Nectara, cea care a lucrat alături de creatorul preferat al Primelor Doamne ale Americii, Oscar De La Renta, a făcut câteva recomandări stilistice pentru acest sezon estival pentru DC News. 

Și femeile cu forme pot fi în tendințe! Iată cum!

(oar_w460)

        Janina Nectara, alături de celebrul Roberto Cavalli

- În materie de stil, care sunt cele mai căutate ținute vara asta? Ce recomandări poți face pentru fashioniste? Ce să poarte, ce să nu poarte, ce culori să adopte?

Întotdeauna se va purta ce ne place. Moda nu e făcută pe podiumuri, ci în stradă. Așa cum admit și Tom Ford sau Karl Lagerfeld, cel mai bun show de modă este cel de pe stradă. De unde se și inspiră, de fapt, pe lângă alte influențe artistice. Prin urmare, trendurile sunt făcute de noi. Noi suntem și definim modă.  Noi și hainele pe care le purtăm în fiecare zi. Știți de ce Jean Paul Gaultier nu are carnet? Pentru că atunci când merge cu mașina, îi place să privească pe geam oamenii. Cum arată. Cum sunt îmbrăcați. Fiindcă de acolo își ia inspirația. Așadar, vreți să vedeți un om în trend? Atunci uitați-vă în oglindă! 

În cercurile  restrânse ale cunoscătorilor, ale celor ce creează moda, nu există conceptul de “bine/prost îmbrăcat” și nici măcar cel de “kitch”. 

Vă invit să urmăriți o teorie inedită, cu totul diferită față de ce propovăduiesc așa-zișii critici de modă, prezentată pe larg într-un discurs al meu în cadrul TED x Universitatea Politehnica București. O să vă placă mult! 

- Pentru femeile cu forme, cu mai multe kilograme, care nu sunt manechine, ce anume recomanzi?

Dacă moda ne îndeamnă (pentru propria-i evoluție) să purtăm ce ne place, estetica lumii contemporane ne împinge să ne încadrăm într-un tipar. Acela al siluetei clepsidră. 

Prin urmare, puteți purta orice vă doriți, însă dacă aveți drept scop recrearea arhitecturii siluetei dumneavoastră și aducerea ei cât mai aproape de silueta ideală (clepsidră), există nenumărate trucuri vestimentare care vă pot ajuta să obțineți acest efect. O să iau drept exemplu rochia, dat fiind faptul că este vară și va fi probabil cel mai purtat obiect vestimentar.

(oar_w460)

Așadar, dacă aveți o siluetă voluptuoasă: 

1. Încercați o rochie cu un croi A-line, care vă va accentua talia și va crea iluzia de siluetă clepsidră a corpului. 

2. Alegeți o rochie colour-blocked, adică formată din culori puternice, contrastante, având grijă ca partea care conține culoarea mai închisă să fie poziționată în zona șoldurilor (pe care doriți să le camuflați). 

3. Evitați rochiile prea strâmte, însă nici nu vă îngropați într-o avalanșă de material. Găsiți echilibrul dintre larg și strâmt și alegeți materiale fine, fluide, ca mătasea mată sau șifonul. 

4. Atenție, materialele lucioase (satin, lycra, lurex etc.), măresc vizual zona pe care o acoperă. Optați mai bine, pentru materiale mate. 

5. Accentuați talia cu ajutorul unei curele sau centuri. 

6. Fustele scurte vor face ca picioarele să pară mai lungi. Însă dacă observați că încă mai au nevoie de câteva ședințe la sală, camuflați-le cu ajutorul unei rochii maxi.

7. Dacă alegeți o rochie cu dungi, asigurați-vă că acestea sunt verticale, niciodată orizontale.

8. Dacă aveți un bust generos, optați pentru printuri de dimensiuni mici și/sau culori închise în zona bustului. Printurile mari (florile spre exemplu), măresc vizual zona în care apăr.

9. Echilibrați un bust proeminent cu o fustă amplă. Volumul de sus, trebuie să se regăsească și în partea inferioară (la șolduri). 

10. Știm cu toții că talia poate fi accentuată cu ajutorul centurilor, corsetelor, curelelor pentru a recrea mult-dorita siluetă de clepsidră, însă, atenție, centurile nu ar trebui să fie foarte subțiri. Se va crea un contrast disproporționat între lățimea abdomenului și cea a centurii, care, în final, va face o devafoare aspectului final. Așadar, optați pentru dimensiuni medii. 

(oar_w460)

(oar_w460)

- Dar pentru mămicile care vor să fie în pas cu moda?

Multă lume se așteaptă ca această sintagmă “a fi în pas cu moda" să aibă două răspunsuri, date de două ori pe an: Primăvară-Vară și Toamnă-Iarnă. Însă modă e creată chiar de noi, de alegerile noastre. Designerii propun piese vestimentare, însă noi le transformăm în “modă”. Și le transformăm în modă doar pe cele pe care alegem să le adoptăm. Pentru că “moda” sintetizează preferințele societății la un moment dat. Piesele care nu sunt preferate de publicul larg sau “nu coboară în stradă”, așa cum menționează Lagerfeld, nu devin modă. În concluzie, cu orice v-ați îmbrăca, veți fi în pas cu moda cu siguranță! 

Partea a doua a interviului cu Janina Nectara o puteți citi mâine pe DC News! Dezvăluiri despre Armani, Roberto Cavalli, Yohji Yamamoto și alți grei ai modei!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel