Lazăr: Dide a umilit instituţiile din sistemul antidrog. Episodul cu „drogurile la DIICOT” ar trebui să schimbe din temelii lucrurile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog - FNA şi al CIADO România, a comentat cazul reţinerii de către DIICOT a lui Cristian Dide. 

UPDATE: Cristian Dide a fost arestat, marţi seara, pentru 30 de zile, anunţă România TV. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată.

"Episodul Dide ar trebui să schimbe din temelii conceptul despre uşurinţa cu care se comercializează drogurile. Autorităţile române întotdeauna spun că ţara noastră nu are probleme cu drogurile şi se confirmă că, într-adevăr nu avem, dar... se găsesc peste tot. Tot autorităţile, în mod fals, spun că România este doar o ţară de tranzit, dar de fapt îşi maschează neputinţa şi nu recunosc că România este o ţară de consum.

România se dovedeşte că are o problemă cu antidrogul şi nu cu drogurile. Dide a demonstrat ineficienţa sistemului de combatere a traficului, a 'umilit' efectiv instituţiile fundamentale ale sistemului antidrog prin trimiterea coletelor ce conţineau marijuana, arătând cât de uşor este să deţii droguri.

Nu îmi place să recunosc, dar Dide este dovada vie a ineficienţei sistemului în întregul său. Poate ministrul Afacerilor Interne, dl. Bode Lucian va înţelege în sfârşit ce înseamnă deficitara gestionare a sistemului de prevenire şi combatere a consumului, elemente ce sunt în coordonarea domniei sale.

Dl. Dide şi-a marcat conceptul privind legalizarea consumului, iar autorităţile nu au înţeles acest joc asumat şi au făcut greşeala de a reţine persoana necomunicând pentru ce. Pentru afrontul adus, pentru consum, pentru trafic sau pentru deţinere, cum la fel Ministerul Afacerilor Interne s-a grăbit să-i accepte provocarea domnului Dide pentru dezbatere privind Strategia Naţională Antidrog prin luna mai dacă îmi amintesc bine, logic peste termenul de dezbatere publică. Urăm succes Ministerului Afacerilor Interne şi Agenţiei Nationale Antidrog în colaborarea cu dl. Dide", ne-a declarat Gigel Lazăr.

Iată ce a scris pe Facebook Gigel Lazăr, pe această temă

"Nu cunosc alte date decât cele prezentate de mass-media. Plec de la aceste informaţii şi constat că Dide Cristian, prin acţiunile lui de a trimite la DIICOT pachete cu canabis, arată cât de ineficiente sunt politicile de combatere a traficului dar şi politicile naţionale de prevenire, cât de simplu pot fi procurate drogurile şi cât de simplu pot fi consumate.

Ministerul Afacerilor Interne, România & Agentia Naţională Antidrog îmi aduc aminte chiar că au organizat o dezbatere cu dl. Dide preşedinte al Asociaţiei Evoluţie în Instituţie privind Strategia Naţională Antidrog, invitaţie declinată la acea vreme de CIADO România şi Federaţia Neguvernamentală Antidrog, întrucât era peste termenul de dezbatere publică. Care a fost logica dezbaterii imediate la solicitarea Asociaţiei Evoluţie în Instituţie, doar Ministerul Afacerilor Interne o ştie.

Este adevărat, România încă nu are Strategia Naţională Antidrog şi chiar dacă ar exista, la modul cum este concepută sub aspectul bugetării, va fi doar un previzibil eşec lamentabil. Mă aşteptam să văd dezbateri urgente şi strategii concrete din partea decidenţilor în materie de trafic şi consum şi nu reţineri pentru afrontul adus.

NU voi fi niciodată susţinătorul politicilor de reţinere şi arestare a consumatorilor de droguri. Romania are 10.6 % consumatori ocazionali de droguri pe segmentul de vârstă 14-35 ani, ceea ce, exprimat în cifre, înseamnă peste 1.2 milioane consumatori ocazionali. Oare nu autorităţile responsabile cu combaterea traficului şi consumului ar trebui să se întrebe cum s-a ajuns aici de la 1.4 % în 2008?", a scris preşedintele FNA şi CIADO.

Protestatarul Cristian Dide ar fi trimis două colete cu droguri la DIICOT

Protestatarul Cristian Dide a procurat canabis din afara ţării, dar şi din România şi a trimis două colete cu droguri la sediile DIICOT - Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Luni dimineaţă, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi, au efectuat 9 percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Călăraşi şi în Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale (magazine) şi la locuinţele unor persoane fizice suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc (canabis şi produse cu conţinut THC).

Potrivit unui comunicat al DIICOT, o persoană a procurat din afara ţării, dar şi de pe teritoriul României cantităţi de canabis pe care le-a deţinut şi distribuit prin intermediul unor societăţi de curierat. O parte dintre aceste stupefiante au fost trimise, sub formă de colete, către DIICOT - Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi.

Surse judiciare au declarat că persoana respectivă este protestatarul Cristian Dide. De altfel, Cristian Dide s-a exprimat public în mai multe rânduri pentru legalizarea consumului de canabis în România. În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate produse şi substanţe, susceptibile a face parte din categoria drogurilor. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi vor fi conduse, în vedere audierii, trei persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel