Lavrov spune că exportul cerealelor e blocat de Ucraina, care își ține porturile minate. Rusia a ocupat aproape tot litoralul ucrainean
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 08 iun 2022, 16:42
WhatsApp
Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Federația Rusă, dă vina pe Ucraina pentru exportul cerealelor.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că Ucrainei revine sarcina să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor.

Adresându-se reporterilor la Ankara, în urma discuțiilor cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, Lavrov a susținut că nu este necesară nicio acțiune din partea Rusiei, deoarece aceasta și-a asumat deja angajamentele necesare.

„Declarăm zilnic că suntem gata să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către golful [Bosfor], suntem gata să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a spus el.

„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea acestora, fie prin delimitarea coridoarelor sigure, nu mai este nevoie de nimic”, a spus ministrul rus al Afacerilor Externe.

G Ad:

Lavrov a susținut că principala problemă a fost că Zelenski „refuzase categoric” să rezolve problema porturilor minate și a spus că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalități de a rezolva situația, conform AlJazeera.

Amintim că Federația Rusă a ocupat aproape întreg litoralul Mării Negre care aparținea Ucrainei, începând din zona Donbas și Mariupol și până la Herson.

Cerealele din Ucraina trec prin România. Chesnoiu îi liniștește pe fermierii români: Preţul grâului nu va creşte

Ministrul Agriculturii îi asigură pe fermierii români că situaţia este sub control şi că nu trebuie să se îngrijoreze ori să se simtă intimidaţi de prezenţa grâului din Ucraina pe teritoriul României, deoarece asta nu va afecta cu nimic preţul cerealelor.

Încă de la începutul emisiunii, jurnalistul Vâlcu a făcut următoarea observaţie: "Viaţa bate filmul, cartea bate şi filmul şi viaţa. De exemplu, în Moromeţii e acel capitol în care ţăranii se duc la seceriş, se bucură de recoltă, umplu hambarele dar când ajung cu grâul la târg flă că preţul a scăzut foarte mult. Există această temere astăzi, în special agricultorii se gândesc că afluxul mare de grâne ucrainene în porturile noastre îi vor lăsa pe ei cu preţul mai jos."

"Sunt factori diverşi care influenţează atât nivelul preţului cât şi ceea ce se întâmplă pe piaţa internaţională. Bursa influenţează, de asemenea, la nivel global preţul grâului. Acum, acesta diferă de preţul de tranzacţionare. Ce e foarte important să înţelegem este că, în general, această temere că grânele din Ucraina s-ar revărsa pe piaţa românească şi ar duce la scăderea preţului nu este foarte sustenabilă. De ce? Pentru că, pe de o parte, cantitatea de grâne care se reuşeşte a fi scoasă din Ucraina şi livrată către destinaţii nu poposeşte foarte mult pe teritoriul României, ea doar tranzitează ţara noastră şi se îndreaptă către Nordul Africii sau partenerii tradiţionali pe care-i au ucrainenii. De cealaltă parte, sunt îndreptăţite anumite temeri ale fermierilor care îşi fac tot felul de griji, gândindu-se că dacă aceste cereale vin şi se stochează în depozitele pe care România le are, s-ar putea ajunge la imposibilitatea de comercializare la un preţ care să le facă munca sustenabilă. Este, evident, interesul fiecăruia din lanţul de comercializare - atât al producătorului, al fermierului, cât şi al celui care tranzacţionează să obţină un preţ mai bun" a explicat Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii, la DCNews TV.

Ce măsuri se iau la nivel guvernamental

"În primul rând, ne asigurăm că cele 29 de milioane de tone - capacitatea de stocare a României -  sunt utilizate pentru grâul românesc. De asemenea, e important să avem întotdeauna în faţă nevoia de consum intern. Inclusiv în această perioadă complicată pe care am traversat-o, principala grijă a mea ca ministru al Agriculturii a fost dialogul constant cu procesatorii din industria de morărit şi panificaţie, dar şi cu producătorii şi comercianţii de cereale, astfel încât România să nu ajungă niciodată în situaţia în care să nu aibă cantităţile necesare de grâu pentru populaţia noastră. Lucrul acesta trebuie extins. Putem evalua ce se întâmplă anul acesta, dar nu putem evalua ce va fi în viitor. Şi-atunci trebuie să avem stocurile de legătură necesare şi-n felul acesta să-i stimulăm pe fermierii români, pe cei care comercializează cereale să ţină cât mai mult timp în ţară grâul" a mai spus ministrul Chesnoiu (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro