Lavrov avertizează Turcia: Vrea să-l determine pe Erdogan să coboare tonul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Sursa foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Serghei Lavrov, ministrul rus de E xterne, încearcă să-l determine pe Recep Tayyip Erdogan să coboare tonul.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat marţi că o escaladare a acţiunilor militare din Siria ar fi ”inacceptabilă”, transmite Reuters.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sirian Faisal Mekdad, şeful diplomaţiei de la Moscova a declarat că Rusia şi Siria doresc să negocieze cu Turcia "pentru a împiedica orice nouă acţiune militară", scrie Agerpres.

Potrivit Reuters, Lavrov a urmărit prin comentariile respective să îl determine pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să coboare tonul declaraţiilor despre o nouă campanie militară în nordul Siriei. 

Citește și:

Erdogan acuză state NATO că vor prelungirea războiului. ”Doresc să saboteze”

Turcia a acuzat, recent, mai multe ţări membre ale NATO că doresc să prelungească războiul din Ucraina şi că își doresc doresc să saboteze acordul dintre Moscova şi Kiev privind exportul cerealelor ucrainene şi a îngrăşămintelor ruseşti, relatează Agerpres, citând EFE.

Există în Occident mai multe ţări care doresc ca războiul să continue (în Ucraina). Sunt state membre ale NATO. Nu spun Statele Unite, spun state membre (ale NATO). Sunt de asemenea state care doresc să saboteze acordul asupra cerealelor, a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat postului turc Haber Global.

Mevlut Cavusoglu a refuzat să precizeze ţările la care se referă, dar a insistat că nu include şi SUA în rândul acestora.

Acordul încheiat între Moscova şi Kiev pentru reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră

Totuşi, ministrul turc a evidenţiat responsabilitatea SUA în acordul încheiat între Moscova şi Kiev pentru reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră, el amintind că acest acord nu se referă doar la cerealele ucrainene, ci şi la reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, împiedicate indirect de sancţiunile occidentale impuse Rusiei prin suspendarea schimburilor bancare şi financiare.

Nu este SUA, dar aş spune aşa: SUA are o anumită participare. Acordul asupra exportului de cereale ucrainene include şi eliminarea obstacolelor pentru exportul îngrăşămintelor ruseşti, accesul (Rusiei) la porturi, la tranzacţii bancare şi asigurări, lucruri ca acestea, a explicat şeful diplomaţiei turce.

Există ţări europene care doresc să saboteze acest acord, a remarcat ministrul turc de externe.

Pe de altă parte, acesta a mai spus până în prezent nu s-au înregistrat probleme serioase în aplicarea acordului care permite exportul cerealelor ucrainene pe cale maritimă, inclusiv inspectarea navelor la Istanbul.

Continuă fără probleme. Există unele aspecte tehnice minime, care sunt în curs de soluţionare la Centrul de Coordonare (de la Istanbul). Până în prezent au plecat din porturile ucrainene 33 de nave, cu un total de circa 723.000 de tone de cereale, a precizat Cavusoglu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel