Lavinia Șandru: Dobânzile la datoria externă depășesc bugetul Educației
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
În luna ianuarie dobânzile plătite de România pentru datoria externă se ridică la cca 600 de milioane de euro, a atras atenția Lavinia Șandru, într-o scrisoare deschisă adresată liderilor principalelor partide politice.

Rezultă că pe tot anul 2023, numai această dobândă la creditele externe depășește 7 miliarde de euro, fără a lua în calcul rambursarea ratelor scadente. Astfel, doar dobânda plătită creditorilor este mai mare decât bugetul alocat în acest an Educației.

Prin impactul pe care îl are asupra viitorului României, datoria externă și exercițiul bugetar al acesteia sunt subiecte de interes general și urgent pentru instituțiile publice, întreaga clasă politică și pentru cetățeni, a arătat Lavinia Șandru.

Contextul internațional volatil, reflectat în creșterea costurilor de împrumut, impune, mai mult ca oricând, necesitatea unei politici de îndatorare echilibrată în raport cu nevoile de dezvoltare ale României. Ca urmare, este necesară elaborarea unei strategii naționale în cee ace privește politicile economice ale României.

”Am adresat invitații către principalii actori politici și statali,  de la președinții partidelor la miniștri de resort și la reprezentanții BNR, să lucreze împreună la acest proiect, dezbaterea urmând a avea loc la Parlament, în 29 martie”, a spus Lavinia Șandru, coordinator de comunicare PUSL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel