Laura Codruța Kovesi, zi decisiva la Bruxelles. Şefia EPPO, în discuţie la Consiliul Uniunii Europene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES
Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES
Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA, ar putea afla astăzi dacă va ocupa funcţia de procuror şef european sau dacă va pierde în faţa contracandidatului francez Jean Francois Bohnert. 

După mai multe luni în care Laura Kovesi a fost dată ca principală favorită la şefia EPPO, astăzi s-ar putea lua şi o decizie. Consiliul UE pune în discuţie această funcţie, iar bătălia finală se dă între Jean Francois Bohnert, candidatul Franţei, şi fosta şefă a DNA. 

Kovesi, nesusţinută de Guvern 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat deja că nu o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la această funcţie. 

"Am spus și repet acest lucru. Nu susținem un mandat pentru Laura Codruța Kovesi. Nu susținem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească, atunci când există suspiciuni asupra unui om, indiferent de funcția pe care o ocupă, trebuie să lămurească aceste lucruri și pe urmă să ocupe această funcție. Îmi mențin poziția pe care am avut-o. Am văzut că o anumită persoană a venit în spațiul public cu această informație care nu îi face cinste. Mai mult, este o personaă care a numit-o pe Kovesi și acum îi acuză pe alții de ceea ce a făcut domnia sa. Neg categoric acest lucru. Eu nu fac astfel de târguri, de trocuri politice. Nu s-a pus problema unei asemenea înțelegeri, singurele mele negocieri sunt în favoarea României. Cei care fac astfel de acuzații, pentru buna informare din spațiul public, trebuie să vii și cu dovezi în acest sens dacă vrei să fii o persoană respectată", a declarat Viorica Dăncilă, după ședința Comitetului Executiv Național al PSD.

Sprijinul vine, însă, din partea europarlamentarilor liberali, Siegfried Mureşan şi Rareş Bogdan anunţând în mai multe rânduri că această funcţie ar fi potrivită pentru Kovesi. 

Bohnert nu se retrage din cursă 

Jean Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Kovesi la şefia EPPO, a anunţat oficial că  nu are de gând să se retragă din cursă, pentru că acest lucru ar duce la reluarea procedurii de selecţie şi s-ar pierde timp preţios. 

Precizez că dacă ar trebui să îmi retrag candidatura mea europeană, această retragere ar avea drept consecinţă invalidarea listei scurte de trei candidaţi (printre care se numără şi doamna Kovesi) reţinuţi de către comitetul de selecţie şi ar risca foarte mult să provoace un nou proces de selecţie, ce ar fi reluat de la început. În opinia mea, o asemenea eventualitate trebuie evitată cu orice preţ, în interesul însăşi al instituţiei ce dă naştere Parchetului European", a declarat pentru Adevărul, Jean Francois Bohnert.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Consiliul UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel