Laura Codruța Kovesi, pentru Der Spiegel: Asta nu suntem în niciun caz
Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a acordat pentru Der Spiegel un interviu, în care a vorbit despre instituția pe care o conduce.
"Cel mai important rol al meu este, poate, să-mi apăr colegii de presiuni şi interferenţele din exterior în activate"
Șefa DNA a spus, despre activitatea sa în cadrul instituției: "Contribuţia mea a fost exclusiv cea a managerului. Nu instrumentez dosare. Eu organizez activitatea DNA şi stabilesc priorităţile. Priorităţi sunt corupţia în sistemul de sănătate, la achiziţiile publice şi frauda la acordarea cu fonduri europene. În plus, am reorganizat personalul DNA. Cel mai important rol al meu este, poate, să-mi apăr colegii de presiuni şi interferenţele din exterior în activate. Dar anchetele sunt meritul procurorilor", citează Digi24.
Întrebată cum își stabilește prioritățile, Laura Codruța Kovesi a răspuns: "Sunt cazuri care sunt foarte importante pentru societate sau cazuri de oameni cu funcţii importante. Pe lângă asta, aşa cum am spus, multe cazuri legate de achiziţiile publice, unde este vorba de multe milioane, cazuri legate de fonduri europene. În plus, printre priorităţile mele sunt dosare mai vechi care stăteau de multă vreme. Analizăm situaţia infracţionalităţii la fiecare trei luni şi, în funcţie de rezultate, stabilim priorităţile. Spre exemplu, am constatat că, corupţia în Sănătate şi în Educaţie a crescut, de aceea aceasta este o prioritate pentru noi".
Cum răspunde Kovesi acuzațiilor de poliție politică
Cât despre acuzațiile de poliție politică, șefa DNA răspunde: "Asta nu suntem în niciun caz. Suntem o instituţie care respectă şi pune legea în aplicare şi care ajută legea. Acest reproş ni se aduce pentru că anchetele noastre vizează politicieni. Dar noi nu anchetăm persoane pentru că sunt politicieni, ci pentru că cineva lucrează într-o instituţie publică şi este suspectat de corupţie. În ultimii ani am avut cazuri legate de politicieni din toate partidele, nu doar dintr-un singur partid. Am avut şi multe cazuri legate de primari şi viceprimari trimişi în judecată. (...) În 93% din dosarele DNA am obţinut condamnări ceea ce înseamnă că dosarele s-au bazat pe probe solide, nu pe invenţii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News