Data publicării:

Laszlo Trocsanyi, comisarul Ungariei respins de JURI, consternat: Apelez la justiție!

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Laszlo Trocsanyi și Vera Jourova.
Laszlo Trocsanyi și Vera Jourova.

 Comisarul-desemnat al Ungariei, Laszlo Trocsanyi, a reacţionat cu "consternare" la votul de luni din cadrul Comisiei Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European prin care el şi candidata României, Rovana Plumb, au fost definitiv respinşi în drumul lor spre portofoliile din executivul comunitar, anunţând că va apela la instanţă pentru a obţine remedierea "nedreptăţii flagrante" a ceea ce el susţine că este "o decizie politică".

"Cu mare consternare am aflat despre decizia Comisiei Afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European de astăzi. Nedreptatea flagrantă, lipsa de transparenţă, încălcarea clară şi deliberată a regulilor de drept şi de procedură, precum şi nerespectarea principiilor de bază ale democraţiei îmi amintesc de o epocă pe care o credeam trecută", scrie Laszlo Trocsanyi pe Twitter.

"Dar nu numai avocatul şi gânditorul sunt afectaţi, ci şi individul. Decizia în cauza este de fapt o colecţie de minciuni, scurtături greşite şi amalgamuri tendenţioase", adaugă el în postarea de luni.

"Atunci când avocatul este ofensat, el nu are altă alegere decât să ia în considerare să-şi caute dreptatea în faţa instanţei competente", conchide Trocsanyi.

Decizia JURI poate amâna mandatul noii Comisii Europene



Potrivit dpa, decizia Comisiei JURI a PE de a-i respinge definitiv pe cei doi candidaţi din partea României şi Ungariei ar putea duce la amânarea începerii mandatului noii Comisii Europene.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, trebuie să discute pe această temă cu preşedinta aleasă a viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, care ar putea solicita Budapestei şi Bucureştiului să propună noi nume de comisari, un proces care ar putea amâna debutul noii Comisii, care ar trebui să aibă loc pe 1 noiembrie.

Practic este pentru prima dată în istoria sa când Comisia JURI, care are rolul de a valida declaraţiile de interese ale candidaţilor, a refuzat să-şi dea acordul pentru două persoane, social-democrata din România Rovana Plumb (transporturi) şi ungurul Laszlo Trocsanyi, din partea PPE, propus pentru portofoliul de vecinătate şi extindere.

Este o etapă preliminară înainte de o serie de audieri ale candidaţilor de către eurodeputaţi care au loc începând de luni şi până pe 8 octombrie.

Rovana Plumb este în vizorul Parlamentului European pentru două împrumuturi litigioase, notează AFP. La rândul său, Laszlo Trocsanyi a fost întrebat de eurodeputaţi despre legăturile sale cu cabinetul de avocatură pe care l-a fondat în 1991, înainte de a deveni ministrul justiţiei al lui Viktor Orban.

O mică rază de lumină pe cerul noros de deasupra echipei Ursulei von der Leyen, Oficiul european antifraudă (OLAF) a închis vineri seară ancheta care îl viza pe polonezul Janusz Wojciechowski, scrie France Presse. OLAF a recomandat rambursarea de către Wojciechowski a cheltuielilor de călătorie care datau din mandatul său de deputat european, în valoare de 11.250 de euro, dar a exclus orice urmări administrative sau judiciare. Plata acestei sume a fost deja efectuată, potrivit AFP.

OLAF efectuează o a doua anchetă asupra unui comisar-desemnat, franţuzoaica Sylvie Goulard, şi ea fostă eurodeputată. Dosarul este în continuare deschis, dar şi ea returnat 45.000 de euro reprezentând cheltuieli similare. Sylvie Goulard a primit undă verde din partea Comisiei JURI, dar probabil nu va scăpa de curiozitatea eurodeputaţilor care participă la audierea ei, la fel ca şi alţi comisari-desemnaţi ale căror cazuri vor fi examinate cu atenţie.

O anchetă privind acuzaţiile de corupţie aduse belgianului Didier Reynders, propus pentru portofoliul justiţie, a fost clasată vineri seară de parchetul din ţara sa.

Spaniolul Josep Borrell, în cursă pentru portofoliul de şef al diplomaţiei, a primit anul trecut o amendă de 30.000 de euro pentru că a vândut în 2015 acţiuni ale unei societăţi din al cărei consiliu de administraţie făcea parte, cu puţin timp înainte ca aceasta să declare falimentul.

Unda verde a PE este obligatorie pentru intrarea în funcţiune a celor 26 de comisari. Confruntată cu solicitările Parlamentului, marja de manevră a Ursulei von der Leyen este foarte strânsă, întrucât şi ea a fost confirmată cu o majoritate de doar nouă voturi, comentează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel