Data publicării:
“Last Christmas” cu George Michael
Anul 2016 a fost unul tragic pentru muzică, 13 muzicieni de renume mondial, printre care David Bowie şi Prince , dar şi Paul Kantner , Glenn Frey , Maurice White, Keith Emerson şi Greg Lake , Phife Dawg, Merle Haggard, Leonard Cohen, Sharon Jones, Rick Parfitt părăsind această lume.
Ieri, în ziua de Crăciun, legendarul interpret al hiturilor Faith, Careless whisper sau Freedom, George Michael, a plecat dintre noi ieri, la vârsta de 53 de ani. Cel care a cântat emoţionantul Last Christmas s-a stins la domiciliul său din Londra.
Agentul solistului, Michael Lippman, a anunţat dispariţia lui şi a declarat publicaţiei Billboard că moartea s-a petrecut în condiţii suspecte.
Fost membru al grupului Wham!, Georgios Kyriacos Panayiotou, după numele său real, se retrăsese în ultimii ani, după o pneumonie severă la sfârşitul lui 2011. Acum, pregătea un album împreună cu producătorul său britanic Naughty Boy.
Starul pop, fiu al unui grec cipriot şi al unei mame englezoaice urma să lanseze, în 2017, un documentar autobiografic inspirat din minunatul său album, Listen without prejudice.
Popularitatea cântăreţului a avut un moment de declin, în anii 1990, dar a revenit în 2004 cu albumul Patience, care a ocupat primul loc în vânzările din Marea Britanie
A avut o viaţă tumultoasă, din care drogurile şi alcoolul n-au lipsit la un moment dat.
Născut în 25 iunie 1963, George Michael şi-a început cariera în anii 1980 cu grupul Wham!, alături de colegul lui din liceu, Andrew Ridgeley, devenind un star al muzicii pop şi un personaj emblematic al comunităţii gay mondiale. Într-o Mare Britanie marcată de mişcarea post-punk, Wham ! a simbolizat tinereţea dornică de dansuri mai colorate. Rapid, tandemul a devenit unul dintre grupurile cele mai populare din ţară, graţie melodiilor scrise în principal de George Michael, cum ar fi Young Guns (Go for It !) în 1982, Wham Rap ! (Enjoy What You Do) şi Club Tropicana, în 1983. A devenit cunoscut cu un single, intitulat Last Christmas, în 1984. Cei doi cântăreţi pop, adepţi ai muzicii formaţiilor Genesis, Queen sau a lui Elton John, au cântat Wake Me Up Before The Go-Go, un hit de necontestat cu care au cucerit Planeta în 1984.
Solist cu o voce mângâietoare, Michael s-a lansat în cariera solo chiar înainte de a părăsi Wham !, când a înregistrat, în 1984, o baladă, Careless Whisper, al cărei saxofon languros şi melancolic a cucerit toţi iubitorii genului.
După un ultim mare success cu Everything She Wants, şi al treilea album, Music from the Edge of Heaven, duetul s-a despărţit în 1986, când George Michael s-a decis să înceapă o carieră solo. A lansat, cu brio, albumul Faith care cuprindea şi controversatul single I Want Your Sex. Pentru el era important să poată crea liber. Din acest motiv a rupt şi contractul cu Casa Sony, decizie urmată de un proces. A continuat să lucreze cu Casa Virgin, unde a înregistrat Older, recompensat de MTV şi Brit Awards, şi Ladies and gentlemen, conţinând piesele sale best of, printre care şi celebrul single Jesus to a Child.
George Michael a fost atras de soul, funk şi un R’n’B revoluţionat cu sincopele lui Prince, care a influenţat, de altfel, primul său album Faith, cu piese ca Father Figure, Faith, Kissing a Fool, care au demonstrat abilităţile variate ale cântăreţului, nu numai vocale, dar şi scenice.
Vândut în peste 25 de milioane de exemplare, acest prim album nu l-a împiedicat să nu se simtă împăcat cu statutul său de star. În 1990 a încercat să impună o nouă imagine cu al doilea album, Listen without Prejudice, vol. 1, cea de muzician adult, introspectiv, dar şi angajat: Praying for Time. El refuză să acorde interviuri şi să apară în clipuri. În Freedom !’90 le trimite în locul lui pe cele mai importante modele ale epocii: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford…
În aprilie 1992, triumfă pe stadionul Wembley, în concertul-omagiu lui Freddie Mercury.
Grav şi serios, un al treilea album, Older, a fost lansat în 1996. Este un succes internaţional, dar cântăreţul este arestat în acelaşi an pentru “atentat la pudoare”
Într-un interviu acordat ziarului Le Monde în 2006, cu prilejul apariţiei documentarului George Michael : mon histoire, realizat de Southan Morris, George Michael revenea asupra parcursului său, al încurcăturilor şi iubirilor lui: “Multă vreme am simţit că mă mint pe mine însumi. Către 19 ani am fost gata să-mi asum condiţia de gay, dar teama de a o nelinişti pe mama, mai ales că ne aflam în mijlocul anilor marcaţi de SIDA, m-a împiedicat”.
În 1999, un disc cu reluări, Songs From the Last Century, n-a reuşit să-i asigure cu adevărat revenirea în primul planul scenei muzicale. Şi nici cel din 2002, Shoot the Dog, în care atacă modul în care Tony Blair şi George Bush îşi justificau intervenţia în Irak. “Magnatul presei, Rupert Murdoch, a hotărât atunci că mi-am depăşit drepturile de cântăreţ pop, şi-a convocat tabloidele şi mi-a omorât albumul”, explica el în interviul amintit. Nici albumul Patience (2004) n-a fost elogiat.
După ce a stat departe de scenă timp de aproape 15 ani, George Michael a plecat într-un turneu din 2006 până în 2008, pentru a-şi promova albumul Twenty Five. A fost o revenire triumfală care l-a propulsat şi printre cei mai bogaţi muzicieni din Marea Britanie.
Începe un alt turneu, în 2011, însoţit, de această dată, de o orchestra simfonică. Dar, în noiembrie acelaşi an, îşi anulează concertul londonez de la Royal Albert Hall, din cauza pneumoniei.
Primul său album live, Symphonica, lansat în 2014, stă mărturie acestui turneu.
A fost şi un artist angajat, militant împotriva virusului SIDA şi a injustiţiei. În pofida criticilor a rămas unul dintre starurile mitice ale secolului al XX-lea.
Discurile sale s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare, dintre care peste 20 de milioane la primul său album solo, Faith, apărut în 1987. Albumul Listen without prejudice, apărut acum 25 de ani, a fost reeditat, iar ultimul, Symphonica, lansat în 2014, a devenit Disc de Aur în Marea Britanie.
Omagii aduse cântăreţului au început să curgă începând de ieri. Printre ele, emoţionant, cel al lui Elton John postat pe Instagram: “Sunt profund şocat. Am pierdut un prieten drag – cel mai amabil şi generos şi un strălucit artist. Gândurile mele se îndreaptă către familia şi către fanii săi”.
“O, Doamne… Te iubesc George… Odihneşte-te în pace”, scrie pe twitter Robbie Williams, iar Grupul englez de rock, Duran Duran, regretă “Pierderea unui alt suflet talentat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News