Las Fierbinți. Ce nu a spus nimeni despre serialul de la PRO TV. Hrib: Asta e problema
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Emanuel Baran
WhatsApp
Las Fierbinți
Las Fierbinți
Scriitorul de romane polițiste Bogdan Hrib a explicat, la DC News, că dispariția umorului e noua criză a umanității și că toate acestea au legătură cu democratizarea informației și apariția știrilor false. Despre serialul Pro TV „Las Fierbinți” crede că în varianta carte nu s-ar citi.

Bogdan Hrib a vorbit, într-un interviu pentru DC News, despre umorul care a dispărut la nivel mondial după democratizarea informației și promovarea știrilor false. Întrebat despre serialele de umor care rulează la televiziunile românești, scriitorul Bogdan Hrib apreciază că povestea din producția Pro TV „Las Fierbinți” ar fi o carte fără succes: „Dacă serialul Las Fierbinți ar fi carte, nu s-ar citi”.

În opinia scriitorului, telespectatorii au senzația falsă a gratuității, spre deosebire de carte pe care trebuie să o cumpere individual: „La televizor, nu plătești fiecare emisiune, ci doar un abonament. Te uiți la un episod din „Las Fierbinți” sau la un reality-show fără să dai 20-30 de lei pe o carte. Problema editorilor e cum îl faci pe telespectator să scoată bani din buzunar, indiferent că o cumpără în varianta tipărită sau electronică. Cartea de umor pur nu mai există, umorul e inserat astăzi în romane polițiste și de alt gen”.

Bogdan Hrib: „Cărțile îți pun mintea la contribuție, filmele nu”

O altă problemă care afectează vânzarea de carte, inclusiv a titlurilor clasice, e lipsa percepției corecte asupra istoriei. Scriitorul Bogdan Hrib atrage atenția asupra felului în care noile generații cunosc și înțeleg evoluția omenirii. „Fiica mea m-a întrebat care erau cele mai cunoscute mărci de telefoane mobile fabricate în Uniunea Sovietică în anii '80. Ei trăiesc lucrurile de acum și cred că au fost așa mereu. Nu se mai vinde de ani buni cartea „Cei trei mușchetari” în varianta clasică. Mai nou, în loc de cai, au nave spațiale. Producătorii de la Hollywood au și ei o influență importantă și am senzația că nu dorim să îi facem pe cei tineri mai deștepți. Le dăm totul digerat ca pentru ei și astfel le omorâm curiozitatea. Citești un roman polițist pentru că vrei să îți pui mintea la contribuție, vrei să afli cine e criminalul și empatizezi cu un personaj sau cu altul”, a spus Bogdan Hrib.

În opinia scriitorului, filmele ar trebui să fie realizate în urma unor studii sociologice care să le arate producătorilor ce gen preferă publicul. „Le atrag atenția celor tineri că privind un film nu își pun mintea la contribuție, ci văd o carte deja mestecată de mintea regizorului. Când citești cartea, îți imaginezi povestea în mintea ta. Însă s-a pierdut curiozitatea și dorința de a afla mai mult”, spune scriitorul Bogdan Hrib.

Mai multe declarații, în interviul de mai jos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel