Larisa Axinia (Asociaţia 'Românii în Italia'):Ziua Iei, un prilej de a le arăta străinilor frumuseţea portului popular românesc
Ziua Internaţională a Iei este un prilej de a ne bucura de tradiţii, dar şi de a le arăta străinilor frumuseţea portului popular românesc, afirmă vicepreşedinta Asociaţiei 'Românii în Italia', Larisa Axinia, asociaţie care a organizat duminică, la Milano, în colaborare cu 'La Blouse Roumaine', un amplu program dedicat acestui eveniment.
'Este un eveniment important pentru comunitatea românească, pe care îl organizăm de câţiva ani în centrul oraşului Milano (...). Românii din Milano simt nevoia să-şi revadă tradiţiile, să întâlnească valorile pe care le avem din strămoşi, dar considerăm că este şi un prilej de a le arăta străinilor frumuseţea portului nostru popular, dansurile noastre tradiţionale, valorile cu care defilăm în lume. (...) Eu cred că prin acest eveniment reuşim să trezim interesul străinilor pentru ţara noastră. Poate că pentru unii pare puţin, dar acest strop de fericire îl port în suflet şi mă bucur atât de mult că pot să fac măcar atât pentru ţara mea', a declarat, pentru AGERPRES, Larisa Axinia.
Centrul oraşului Milano a răsunat duminică de melodii populare româneşti, unele dintre ele interpretate de un grup de copii români, născuţi în Italia. 'Este vorba despre ansamblul 'Cununiţa', format din copiii din a doua generaţie, copii ai unor români stabiliţi în Italia, dar care s-au născut pe teritoriul italian. Aceşti copii nu au trăit, poate, nici o zi în România, dar iată că ei reuşesc să se familiarizeze cu tradiţiile părinţilor lor, ale bunicilor, tradiţii pe care le învaţă pas cu pas datorită unei persoane deosebite cum este Victoria Pădure, care se ocupă de ei cu foarte multă dăruire. Copiii învaţă nu numai cântece tradiţionale, dar şi dansuri şi la fiecare spectacol vin îmbrăcaţi în port popular autentic şi să ştiţi că foarte mulţi străini sunt extrem de încântaţi atunci când aceşti copii urcă pe scenă', a mai spus Larisa Axinia.
În Italia trăieşte una dintre cele mai mari comunităţi de români din afara graniţelor ţării, dar, potrivit acesteia, mulţi dintre ei îşi doresc foarte mult să se reîntoarcă definitiv acasă.
'În ultima vreme am întâlnit numeroase cazuri în care românii au considerat că este mai bine să revină în România. Eu m-am implicat foarte mult şi în programul Startup Diaspora, un program care este adresat, în principal, românilor stabiliţi în străinătate. Ei aveau posibilitatea să deschidă societăţi comerciale în România cu finanţare nerambursabilă din partea statului român, dar şi a Uniunii Europene. Acesta a fost şi motivul pentru care 26 de români stabiliţi în străinătate şi-au deschis firme în România, dar mai sunt şi familii care au copii şi care, la fel ca şi mine, au considerat că este mai bine ca ei să înveţe în România şi au revenit acasă. (...) M-am obişnuit în Italia, am fost primită foarte bine, dar să ştiţi că nicăieri nu e ca acasă. Nu mă simţeam integrată sută la sută, simţeam că îmi lipseşte ceva şi trăiam mereu cu gândul de a mă întoarce. (...) În general, românilor plecaţi le lipsesc cei de acasă, le lipsesc până şi locurile banale ale copilăriei. (...) Poate că în Italia ai mai multă siguranţă financiară, ai siguranţa zilei de mâine, dar nu ajunge pentru a fi fericit', a mărturisit Larisa Axinia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News