Lansare de carte – Narcis între oglinzi complementare
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Muzeul Național al Literaturii Române organizează vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) are loc lansarea cărții de George Popescu: „Marin Mincu. Narcis între oglinzi complementare: literatura ca probă existențială".

La eveniment sunt invitați să vorbească Ștefania Mincu, George Popescu, Bogdan Popescu și Octavian Soviany.

Moderator Ioan Cristescu, directorul general al MNLR.

Despre Marin MINCU

S-a născut la 28 august 1944, în Slatina, şi a decedat la 4 decembrie 2009, în București. A absolvit Facultatea de filologie a Universității bucureștene în 1967 şi s-a specializat în semiotica literară la Facultatea de litere şi filozofie a Universității din Torino (1974-1978). În 1971, a devenit doctor în filologie la Universitatea din București, tema lucrării lui fiind Opera literară a lui Ion Barbu. A fost, printre altele, lector universitar la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităților din Torino şi Milano (1974 – 1978), conferențiar universitar doctor la Facultatea din Constanța (1979), profesor titular asociat la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universității din Florența (1978-1994). A debutat editorial, în poezie, cu volumul Cumpănă (1968), în critică – cu Critice (1969), iar în roman – cu Intermezzo (1984). A fondat şi a condus mai mulţi ani cenaclul literar „Euridice". În 1996, i-a fost decernat Premiul Herder.

„La 74 de ani, câţi ar fi avut acum, Marin Mincu nu s-ar fi împăcat cu multe dintre întâmplările noastre literare. Şi culturale, civice, poate. Cu siguranţă că şi-ar fi continuat, consecvent, bătălia sa în verificarea riguroasă şi atentă a unor adevăruri marcate, uneori, de inerţie şi de excesiv relativism. însă nu văd nimic maliţios, cu atât mai puţin perdant, într-o astfel de bătălie. Cel mult, o cutezanţă. În absenţa căreia, timpul înnoirii se suspendă, în aşteptare", afirmă George Popescu, autorul cărții.

Cartea reprezintă o reevaluare critică a personalității lui Marin Mincu, în esență, un studiu monografic al operei unuia dintre protagoniștii fenomenului literar autohton de ieri şi din actualitate – în postura de poet, prozator şi mai ales de observator atent şi deseori pătimaș al acestui fenomen." Se susține într-un comunicat MNLR.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel