Data publicării:

Lansare de carte – Narcis între oglinzi complementare

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Muzeul Național al Literaturii Române organizează vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) are loc lansarea cărții de George Popescu: „Marin Mincu. Narcis între oglinzi complementare: literatura ca probă existențială".

La eveniment sunt invitați să vorbească Ștefania Mincu, George Popescu, Bogdan Popescu și Octavian Soviany.

Moderator Ioan Cristescu, directorul general al MNLR.

Despre Marin MINCU

S-a născut la 28 august 1944, în Slatina, şi a decedat la 4 decembrie 2009, în București. A absolvit Facultatea de filologie a Universității bucureștene în 1967 şi s-a specializat în semiotica literară la Facultatea de litere şi filozofie a Universității din Torino (1974-1978). În 1971, a devenit doctor în filologie la Universitatea din București, tema lucrării lui fiind Opera literară a lui Ion Barbu. A fost, printre altele, lector universitar la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităților din Torino şi Milano (1974 – 1978), conferențiar universitar doctor la Facultatea din Constanța (1979), profesor titular asociat la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universității din Florența (1978-1994). A debutat editorial, în poezie, cu volumul Cumpănă (1968), în critică – cu Critice (1969), iar în roman – cu Intermezzo (1984). A fondat şi a condus mai mulţi ani cenaclul literar „Euridice". În 1996, i-a fost decernat Premiul Herder.

„La 74 de ani, câţi ar fi avut acum, Marin Mincu nu s-ar fi împăcat cu multe dintre întâmplările noastre literare. Şi culturale, civice, poate. Cu siguranţă că şi-ar fi continuat, consecvent, bătălia sa în verificarea riguroasă şi atentă a unor adevăruri marcate, uneori, de inerţie şi de excesiv relativism. însă nu văd nimic maliţios, cu atât mai puţin perdant, într-o astfel de bătălie. Cel mult, o cutezanţă. În absenţa căreia, timpul înnoirii se suspendă, în aşteptare", afirmă George Popescu, autorul cărții.

Cartea reprezintă o reevaluare critică a personalității lui Marin Mincu, în esență, un studiu monografic al operei unuia dintre protagoniștii fenomenului literar autohton de ieri şi din actualitate – în postura de poet, prozator şi mai ales de observator atent şi deseori pătimaș al acestui fenomen." Se susține într-un comunicat MNLR.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel