Lansare cu succes pentru Boeing și Starliner! Doi astronauți NASA se îndreaptă spre Stația Spațială Internațională
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video NASA
captură video NASA
Capsula Starliner a plecat deja spre SSI.

Boeing a lansat prima misiune a capsulei Starliner, o navă reutilizabilă proiectată pentru transportul echipajelor către Stația Spațială Internațională (ISS) și alte destinații pe orbita joasă a Pământului. La bord se află doi astronauți NASA: Butch Wilmore, comandant de zbor, și Call Williams, pilot. Aceștia vor efectua mai multe teste pentru a evalua capacitățile sistemului Starliner, inclusiv lansarea, andocarea și revenirea pe Pământ. Vor sta timp de o săptămână pe stația spațială, după care capsula Starliner și echipajul său vor reveni pe Pământ, cu o aterizare planificată în partea de vest a Statelor Unite, potrivit relatărilor NBC News.

Lansare anulată și reprogramată

Decolarea a avut loc miercuri, 5 iunie, la ora 17:52 (ora României), la bordul rachetei AtlasV, operată de United Launch Alliance (ULA). Inițial programată pentru 6 mai, lansarea a suferit întârzieri și a fost anulată cu doar două ore înainte de momentul planificat. Lansarea, reprogramată pentru 1 iunie, a fost amânată din nou cu câteva minute înainte, din cauza unei erori informatice. Andocarea capsulei Starliner cu Stația Spațială Internațională (ISS) este programată pentru joi, 6 iunie, la ora 19:15 (ora României). Aceasta marchează a doua călătorie a Boeing către ISS și al treilea test.

Misiunea urmărește să confirme fiabilitatea sistemului de transport al Starliner, evaluând rampa de lansare, racheta, nava spațială, operațiunile pe orbită și revenirea pe Pământ cu astronauții la bord. Dezvoltată de Boeing în cadrul programului comercial al NASA, Starliner are rolul de a transporta astronauții pe orbita joasă a Pământului, continuând misiunile începute după retragerea navetelor spațiale în 2011. În cadrul aceluiași parteneriat, capsula Crew Dragon a companiei SpaceX a efectuat deja cu succes 10 misiuni de la debutul operațiunilor, în 2020.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel