Data actualizării:
Data publicării:

La supermarket DA, la piață BA. Orban se CONTRAZICE singur

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp

Ludovic Orban face declarații contradictorii după închiderea piețelor. 

”Sunt 100 și ceva de piețe care nu pot fi deschise și sigur că s-au organizat spații de desfacere a mărfii. Trebuie să ținem cont și că vine iarna, iar, când ne va permite situația, vom permite deschiderea piețelor cu norme foarte stricte. (...) Clienții piețelor sunt oameni în vârstă, la risc să dezvolte forme severe (ale bolii, în caz de infectare cu COVID n.r.). Asta a fost, n-am avut nimic cu producătorii agricoli.” a spus premierul. ”Cel mai mic grad de conformare la măsurile de protecție sanitară era în aceste piețe” a susținut Ludovic Orban, adăugând că ”suntem alături de producătorul român de multă vreme, se și vede în programul de guvernare, unde avem foarte multe măsuri de susținere a micului producător”.

Premierul spune că sunt necesari intermediari pentru a vinde legume și fructe românești în supermarketuri, dar critică existența lor în cazul piețelor. 

”Lucrurile sunt foarte simple, am discutat și cu companiile care administrează supermarketurile și spun foarte clar că ei ar vrea să cumpere produse românești, problema este că nu pot lua de la fiecare producător individual în parte, că nu e rentabil, sunt niște etape de la producător care trebuie realizate: colectare, transport, depozitare, conservare”. a afirmat Ludovic Orban. 

Premierul a continuat: ”În multe piețe, cei care vând nu sunt întotdeauna producător. Mulți primari dau autorizație, certificatul de producător la unii care nu au nici măcar un metru pătrat, care n-au dat cu sapa în viața lor și care n-au plantat o roșie sau un cartof în toată existența lor”.

Ca o mică completare, nici directorii de supermarket și casierii nu sunt producători. Piețele sunt locuri ”de desfacere” care nu ar trebui confundate cu târgurile tradiționale. Diferența este că persoana care vinde în piață cumpără legumele și fructele de la țărani producători și, în general, nu le aduce din China, Spania, Turcia, Polonia, etc. Oamenii câmpului vând la prețuri mici cantități mari de frică să nu rămână cu producția și pentru a avea bani pentru producția din următorul an. Mai departe, piețarii vând la un preț mai mare, la tarabă, în care este inclus transportul, plata chiriei tarabei și ceea ce numim ”adaos comercial”, pentru că practic, acel adaos este ”salariul” comerciantului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel