La mulți ani de Crăciun! Cine își sărbătorește onomastica pe 25 decembrie. Mesaje de felicitare pentru cei dragi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Jill Wellington
Foto: Pixabay, de Jill Wellington
Află în articol ce nume sunt sărbătorite de Crăciun, pe 25 decembrie.

Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, 25 decembrie, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului. De Crăciun, pe lângă tradiționalele urări, trebuie să le urezi La mulți ani celor care poartă numele de Cristian, Cristina sau Cristiana.

Cristian și Cristi(a)na au legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin, fiind atribuite cu precădere celor născuți de Crăciun sau în apropierea Crăciunului. Formele moderne par să aibă la bază mai ales numele latine Christianus și Christiana (formele grecești sunt Christianos și Christina), scrie Alba24.ro.

Din aceeași familie onomastică fac parte la noi vechile Carstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromani: Hristu), Hristache, Hristina, Hristiana etc. Diminutivele cele mai frecvente sunt Cristi și Cristinel (uneori grafiate, după model apusean, Christi/Christinel), aplicabile ambelor sexe. În vechime, erau mai numeroase decât astăzi compuse ca Cristofor, Hristofor, Cristodor.

Semnificația numelui Cristian

Nu este greu de ghicit care este semnificația numelui Cristian. Numele Cristian provine din cuvântul latin "Christianus" care înseamnă, în mod deloc surprinzător, "urmaș al lui Hristos", scrie sfatulparintilor.ro. Numele Cristian este de origine latină și este folosit mai ales în țările vorbitoare de limba engleză, dar și în alte câteva țări și limbi ale lumii.

Numele de "Christos" vine de la verbul grecesc "chriein"- "a unge", care este echivalentul ebraicului "mashi ha" - "uns", de la care a apărut Iisus – Mesia.

Numele Cristian este potrivit pentru cei născuți sub cifra destinului 6. Se spune că aceștia se pot îndrepta spre meserii aflate în strânsă legătură cu sfera socială, de exemplu: avocat, psiholog, învățător sau profesor.

Mesaje de "La mulți ani" pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Crăciun

1. Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, fericit și bucuros. La mulți ani în cântec de clopoței de bucurie!

2. Îți doresc ca de ziua ta să ți se împlinească o parte din vise, celelalte să ți le împlinească Moș Crăciun!

3. În ultimii ani, Moș Crăciun a venit la mine cu dragoste și speranță. El știe că nu sufăr dacă nu vine încărcat cu daruri pentru mine. Sunt norocoasă doar să știu că el există și că îi face pe apropiații mei fericiți. Tu ești unul dintre ei. L-am trimis aseară pe moș la tine, să-ți sufle în ureche fericirea.

4. Nu e doar Crăciunul, e și ziua ta, așa că am motiv dublu să îți transmis un călduros "La mulți ani". Sper să ai parte de cele mai frumoase momente alături de cei dragi, fericire, iubire și împlinire. Și să nu uităm de sănătate, este cea mai importantă.

5. Munceşte ca şi cum n-ai avea nevoie de bani! Iubeşte ca şi cum nimeni nu te-ar fi rănit vreodată! Dansează, ca şi cum nu te-ar vedea nimeni! Cântă ca şi cum nu te-ar auzi nimeni! Trăieşte ca şi cum Paradisul ar fi pe Pământ!

6. Zilele tale să fie pline de bucurie, serile tale de căldură şi anii tăi de tinereţe. La mulţi ani!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel